Die Harzreise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Die Harzreise is een reisverhaal van Heinrich Heine. Het is geschreven in de herfst van 1824 en verscheen voor het eerst in 1826 in boekvorm, voordat het werk in het door Friedrich Wilhelm Gubitz uitgegeven tijdschrift „Der Gesellschafter“ gewijzigd afgedrukt werd. Heine zelf omschreef het werk als een verzameling fragmenten. Het boek was het eerste door Heine bij Hoffmann & Campe in Hamburg verschenen boek, de uitgeverij, die later de gezamenlijke werken van Heine uitbracht.

Inhoud[bewerken]

Heinrich Heine beschrijft in het werk zijn reis als student van Göttingen door de Harz over de Brocken tot aan Ilsenburg. Hij ontmoet daarbij bekende en onbekende tijdgenoten, die hij voor een gedeelte zeer uitgebreid beschrijft en die hij dan vergelijkt met heel andere mensen. Ook de natuur wordt uitgebreid beschreven:

In het werk zijn alle rust en overnachtingsgelegenheden van deze wandelroute aangegeven:

Deze wandelroute, duurde voor Heinrich Heine ongeveer 4 weken.[1] Tegenwoordig is deze route bekend geworden als de "Heinrich-Heine-Weg". Deze touristiche route heeft inmiddels verschillende beschrijvingen [2].

Er komt ook een beschrijving in voor van een toentertijd ter plaatse verboden duel tussen studenten.

Citaat[bewerken]

De tekst is veel meer dan een eerste oefening van een beginnende schrijver. Het is duidelijk een romantisch werk, een voorbeeld:

Das ist nun die Ilse, die liebliche, süße Ilse. Sie zieht sich durch das gesegnete Ilsetal, an dessen beiden Seiten sich die Berge allmählich höher erheben, und diese sind, bis zu ihrem Fuße, meistens mit Buchen, Eichen und gewöhnlichem Blattgesträuche bewachsen, nicht mehr mit Tannen und anderm Nadelholz. … Ja, die Sage ist wahr, die Ilse ist eine Prinzessin, die lachend und blühend den Berg hinabläuft. Wie blinkt im Sonnenschein ihr weißes Schaumgewand! Wie flattern im Winde ihre silbernen Busenbänder! Wie funkeln und blitzen ihre Diamanten!.

Vertalingen[bewerken]

  • In het Russisch: Путешествие по Гарцу door Wilhelm Sorgenfrei
  • In het Engels: In "Pictures of Travel" - pocket van de "Making of America" Project, Heinrich Heine, en Charles Godfrey Leland van BiblioBazaar

Externe links[bewerken]

Literatur[bewerken]

Referenties[bewerken]