die tageszeitung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
die tageszeitung
Die tageszeitung
Type dagblad
Eerste editie 1978
Oplage 60.000
Land(en) Vlag van Duitsland Duitsland
Talen (de)
ISSN 0931-9085
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Die tageszeitung (afgekort taz) is in grootte het zevende landelijke Duitse dagblad. De krant heeft een oplage van ruim 60.000 exemplaren, waarvan bijna 50.000 via een abonnement verspreid worden. Hij is landelijk verkrijgbaar in de losse verkoop. De taz heeft een uitgesproken links karakter.

Die tageszeitung werd in 1978 opgericht als links alternatief voor de traditionele socialistische en communistische kranten. De taz staat in het politieke spectrum dicht bij de Duitse groene partij Die Grünen. De krant is echter geen partijblad van de Groenen en was vaak zeer kritisch tegenover de rood-groene regering tussen 1998 en 2005.
De krant hanteert de Duitse voorkeurspelling, maar is een voorstander van Kleinschreibung, waarbij de zelfstandige naamwoorden niet meer met een hoofdletter worden geschreven.

De taz wordt uitgegeven via een vorm van arbeiderszelfbestuur. Tot 1991 werd aan iedereen een eenheidssalaris betaald. Dit systeem is opgeheven, maar de salarissen zijn nog steeds aanzienlijk lager dan in de branche gebruikelijk is.

[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo van de taz is een pootafdruk die in 1979 door Roland Matticzk werd ontworpen. Het logo was echter nooit wettelijk geregistreerd. Het kleding- en buitensportmerk Jack Wolfskin liet in 1982 een vergelijkbaar logo registreren. Toen de taz buitensportartikelen met haar logo erop wilde uitbrengen spande Jack Wolskin een rechtszaak aan die in 2002 door taz werd verloren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Die Tageszeitung (taz) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.