Dienblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dienblad met theekopje en toebehoren
Een dienblad vol bier

Een dienblad (ook treef) is een plat voorwerp waarop meerdere kopjes, bekers of glazen kunnen worden geplaatst, zodat de gastheer, gastvrouw of ober ze over een korte afstand kan verplaatsen, meestal van de keuken naar de eet- of koffietafel en weer terug.

Tegelijk met de kopjes wordt vaak ook ander gerei verplaatst zoals: de thee- of koffiepot, een melkkannetje, de suikerpot.

In een zelfbedieningsrestaurant gebruikt de gast zelf een dienblad. Hij brengt er bord en bestek mee naar een tafeltje.

Volgens de etiquette dient men altijd een dienblad te gebruiken, ook als men maar een of twee kopjes serveert die men gemakkelijk in de hand kan dragen. Dit geldt niet voor borden. Men draagt het dienblad op de linkerhand, zodat men het gerei met de rechterhand op tafel kan zetten.

Etymologie[bewerken]

Het woord treef, dat met name in het noorden van Nederland wordt gebruikt, is een verbastering van drievoet, omdat in het verleden dienbladen wel met drie kleine pootjes waren voorzien om ze stevig neer te zetten.

Uitvoering[bewerken]

Dienbladen zijn vaak mooi en rijkelijk uitgevoerd. Zo zeer, dat het niet ongebruikelijk is dat ze na het opdienen op de tafel blijven staan. Dienbladen voor particulier gebruik hebben vaak twee handvatjes, die meestal te klein zijn om ze werkelijk te gebruiken. Bij professioneel gebruik worden ze trouwens toch niet gebruikt.

Dienbladen zijn doorgaans gemaakt van hout, metaal of kunststof, maar soms ook van gevlochten riet.