Dienst Verkeerspolitie
De Dienst Verkeerspolitie is een van de operationele diensten van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) te Driebergen. De dienst is samen met de Dienst Spoorwegpolitie (DSP), de Dienst Waterpolitie (DWP) en de Dienst Luchtvaartpolitie (DLVP) opgegaan in de Dienst Infrastructuur (DINFRA) van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie.[1] De dienst is vrijwel rechtstreeks voortgekomen uit de Algemene Verkeersdienst (AVD) van de Rijkspolitie.
De Verkeerspolitie levert op en om de autosnelwegen een politiële bijdrage aan een veilig en betrouwbaar verkeers- en vervoerssysteem in Nederland. Zij controleert onder andere op het overschrijden van de maximumsnelheden, het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen en het (niet) dragen van de autogordel. Vooral overtredingen uit de ‘ergernis top tien’ (niet-handsfree bellen, bumperkleven en rechts inhalen) worden onomstotelijk vastgelegd door de Video Registratie Onopvallende Surveillance. Bij files bevorderen KLPD-verkeersassistenten de verkeersdoorstroming. De Unit Transport- en Milieucontrole controleert het vrachtverkeer op zaken als technische staat van het voertuig, wijze van belading en vervoer van gevaarlijke afvalstoffen. De verkeerspolitie heeft ook Noodhulp.
De Unit Motorondersteuning begeleidt belangrijke personen, nucleaire transporten en wielerrondes zoals de Amstel Gold Race, De ronde van het Groene Hart, Olympia's Tour, Ster Elektrotoer en de Eneco Tour.
De dienst is ook vaak in samenwerking met het Openbaar Ministerie (Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie) en Rijkswaterstaat (de beheerder van het hoofdwegennet) actief op en rond de Nederlandse snelwegen. Transport- en Milieucontroles (TMC) zijn hier een voorbeeld van.
Tot slot treedt de Verkeerspolitie op tegen criminaliteit langs de snelweg en op de verzorgingsplaatsen.
Referenties
- ↑ Politie.nl Organisatie - nationaal