Dieter Van Besien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dieter Van Besien
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Dieter Van Besien
Kieskring Vlaams Brabant
Functie Federaal parlementslid
Sinds Juni 2019
Partij Groen
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Dieter Van Besien (Bonheiden, 19 maart 1969) is een Belgisch politicus van de partij Groen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Dieter Van Besien was lang actief bij de jeugdbeweging Chiro en zetelde jarenlang in de Haachtse Jeugdraad. Van Besien maakte deel van de gewestleiding en was een actief lid van de commissie jeugdbeleid van Chiro Nationaal. Bovendien was hij tien jaar lang volwassen begeleider bij de Chiro van Haacht.

Van Besien werd beroepshalve verkoper van hardware bij het bedrijf IBM.[1]

Zijn jongere broer Wouter Van Besien werd eerst politiek actief: hij was van 2009 tot 2014 nationaal voorzitter van Groen en van 2014 tot 2019 Vlaams Parlementslid.

Sinds 2013 is Dieter Van Besien gemeenteraadslid in Haacht, en van 2016 tot 2018 was hij er schepen van senioren, sport, milieu en ICT. Ook werd hij voorzitter van de provinciale Groen-afdeling in Vlaams-Brabant.[2]

Bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 raakte Dieter Van Besien verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. In het federaal parlement werkt Van Besien rond de dossiers in de commissie financiën en begroting. Zo ligt hij mee aan de basis van de vergroening van de bedrijfswagens.[3]

Verder nam hij mee initiatief voor het afschaffen van de woonbonus op de tweede en verdere woning[4], en van het verminderen van de fiscale voordelen van professionele sporters en professionele sportclubs. Sinds mei 2022 volgt Van Besien ook het thema pensioenen op.

Bij de verkiezingen van 9 juni 2024 is Dieter Van Besien federaal lijsttrekker voor Groen in de provincie Vlaams-Brabant.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]