Diezmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diezmann
1260-1307
Landgraaf van Thüringen
Periode 1298-1307 (samen met Frederik I)
Voorganger Adolf van Nassau
Opvolger Frederik I
Vader Albrecht de Ontaarde
Moeder Margaretha van Hohenstaufen
Dynastie Wettin

Diezmann van Thüringen (1260-Leipzig, 1307) was de jongste zoon van markgraaf Albrecht de Ontaarde van Meißen uit zijn huwelijk met Margaretha van Hohenstaufen.

Na de dood van grootvader Hendrik III van Meißen brak een erfstrijd uit. Het leverde Diezmann de Oostmark op (het latere markgraafschap Neder-Lausitz). Na de dood van neef Frederik Tuta in 1291 kreeg hij een deel van het markgraafschap Landsberg met Leipzig. Dit gebied ging later Osterland heten. In 1301 verkocht hij de Oostmark aan het aartsbisdom Maagdenburg. Diezmann beschouwde zich sinds 1298 als landgraaf van Thüringen, maar in de praktijk werd het gebied bestuurd door een stadhouder van koning Albrecht I. In 1307 droeg Albrecht de Ontaarde zijn rechten op Thüringen over aan zijn zonen Frederik I en Diezmann, maar de laatste heeft er weinig meer aan gehad: in hetzelfde jaar werd hij neergestoken in de kathedraal van Leipzig.

Diezmann was rond 1295 gehuwd met Judith, dochter van graaf Berthold VIII van Henneberg, maar had vermoedelijk geen erfgenamen.