Dirk Jansen van Galen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
D. Jansen van Galen
D. Jansen van Galen op vakantie in Zwitserland
Persoonsinformatie
Volledige naam Dirk Jansen van Galen
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 19 februari 1887
Geboorteplaats Rozendaal
Overlijdensdatum 26 juli 1970
Overlijdensplaats Assen
Beroep architect, directeur gemeentewerken
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Dirk Jansen van Galen (Rozendaal, 9 februari 1887 - Assen, 26 juli 1970) was een Nederlandse architect. Het grootste deel van zijn loopbaan was hij actief als directeur gemeentewerken in Assen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na het bezoeken van het lager onderwijs en de ambachtsschool in Arnhem, volgde Jansen van Galen cursussen aan de avondtekenschool. Daarna studeerde hij moderne talen, wiskunde, waterbouwkunde en hogere bouwkunde. Hij werkte daarna eerst op particuliere architectenbureaus om vervolgens te gaan werken bij de gemeenten Harderwijk en Dordrecht. Na een dienstverband bij de Genie in Amersfoort werd hij in 1912 benoemd als technisch hoofdambtenaar bij de gemeentewerken. Onder supervisie van directeur Taeke Boonstra ontwierp hij de Rijkskantoren aan de Wilhelminastraat. In 1916 volgde hij Boonstra op als directeur.

Als directeur heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van het telefoonnet, de gemeentereiniging en de riolering. Ook werden er stadsuitbreidingen gerealiseerd in Oud-zuid, en over het spoor. Er werden enkele nieuwe scholen gebouwd en de bestaande werden opgeknapt. Ook was hij verantwoordelijk voor de aanleg van het Veemarktterrein, het gemeentelijk abattoir, het sportpark Stadsbroek, de nieuwe haven en de TT-baan. Een aantal van zijn bouwwerken zijn tot monument verklaard. Een belangrijk punt van zijn visie was de doorbraak naar het westen, het duidelijk betrekken van de Vaart en de Markt bij de Asser binnenstad, als een visitekaartje naar ‘buiten’. Deels is dit gerealiseerd, maar niet geheel op de wijze waarop hij het voor zich zag; een stadhuis aan de Kolk is er nooit gekomen. Zijn laatste bouwwerk was de brandweerkazerne aan de Collardslaan. In 1952 ging hij met pensioen. Tot zijn dood in 1970[1] bleef hij in Assen wonen.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Jaartal Locatie Omschrijving Status Afbeelding
1913 Assen, Wilhelminastraat 10-12 Rijkskantoren Provinciaal monument
1920 Assen, Bosstraat 3-5 Dubbel woonhuis ‘Randwijk’ Gemeentelijk monument
1927 Assen, Pelikaanstraat 127 Ericaschool Provinciaal monument
1928 Assen, Pr. Irenestraat 6 Emmaschool Gemeentelijk monument
1928 Assen, Wet. Buningstraat 50 Vermeerschool Gemeentelijk monument
1938 Assen, v. Riebeeckstraat 7 Café Marktzicht Gemeentelijk monument
1950 Assen, Collardslaan 23-29 Brandweerkazerne met bovenwoningen