Dirndl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirndl

Een dirndl is een traditionele Beiers/Oostenrijkse klederdracht, gebaseerd op een mengeling van klederdracht en dienstbodenkleding uit 1870. Dirndls worden heden ten dage nog veel tijdens het Oktoberfest in München gedragen. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk worden de dirndls ook veel gedragen tijdens kerkelijke en andere feesten. In bepaalde regio´s (Salzkammergut) zelfs nog vaker. Aanvankelijk werd de dirndl steeds minder gedragen maar sinds ca. 2010 weer meer, mogelijk vanwege de opgelegde gelijkheid van man en vrouw door met name (centrum-)linkse regeringen, zo meldde het opinieweekblad De Groene Amsterdammer (7 aug. 2014).

De dirndl benadrukt de vrouwelijke vorm door de taille wat in te snoeren en de boezem voller te laten lijken. Indien een dirndl correct gedragen wordt, toont deze de ‘status’ van de draagster. Indien zij de sleep (de schort) aan de rechterkant knoopt, geeft ze hiermee aan dat ze getrouwd, verloofd of op een andere wijze "vergeven" is. Een sleep aan de linkerkant geeft aan dat de draagster vrijgezellin is. Indien de sleep aan de voorkant vastgemaakt wordt, geeft dit aan dat de vrouw in kwestie nog maagd is. Een sleep aan de achterkant duidt een weduwe aan.

Het woord dirndl is een ander woord in Oostenrijk voor een jonge vrouw, en etymologisch verwant met deerne. De traditionele kleding op volksfeesten is dirndl voor de vrouw, lederhose voor de man.

Externe links[bewerken]