Disklavier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Yamaha disklavier vleugelpiano.
Binnenzijde van een disklavier piano, waarop te zien is hoe het moederbord met de hardware in de kast is geplaatst.

Een disklavier is een akoestische piano of vleugel die bespeeld kan worden door een pianist, maar daarnaast ook uit zichzelf muziek kan afspelen vanaf een MIDI-interface, cd-rom, diskette of harde schijf. Alle disklavier-piano's kunnen bespeeld worden door, maar ook zonder pianist spelen. Disklavier-piano's kunnen het op de piano gespeelde werk opnemen (niet bij alle types) en nogmaals spelen met exact dezelfde aanslaggevoeligheid als de oorspronkelijke opname. Hierbij bewegen bij weergave ook de toetsen op exact dezelfde wijze. De weergave kan zowel akoestisch (via het hamerklavier) als digitaal (via een MIDI-interface) geschieden.

Het instrument-systeem, dat door Yamaha in 1987 werd geïntroduceerd, kan worden gezien als een moderne versie van de pianola. De hedendaagse 'pianola's' bevatten tevens een computer, die middels technische voorzieningen (LED-sensoren) aan de toetsen en pedalen is gekoppeld, en die via MIDI aangestuurd kan worden, die op zijn beurt ook andere MIDI-instrumenten kan aansturen.

Het instrument kan virtuoos extreem ingewikkelde passages spelen, met grote hoeveelheden noten, die voor een enkele pianist praktisch onspeelbaar zijn. De oorspronkelijk voor pianola geschreven werken van Conlon Nancarrow bestaan inmiddels ook in een voor disklavier bedoeld MIDI-formaat.

In sommige restaurants of hotels wordt een disklavier gebruikt, om de gasten pianomuziek voor te schotelen, zonder dat men een pianist hoeft in te huren.

Diverse eigentijdse componisten schrijven werken die (in combinatie) met disklavieren gespeeld kunnen of dienen te worden, zoals Chiel Meijerings werk voor saxofoonorkest en disklavieren, en werken van Christina Oorebeek en Luc Houtkamp.

Ook worden dankzij de techniek van de Disklavier via internet e-competities onder pianisten georganiseerd. Met dezelfde techniek kunnen leerlingen met een disklavier op het ene continent piano-onderricht krijgen van een pianoleraar, die zich met zijn disklavier op een ander continent bevindt.