Dixie Chicks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dixie Chicks
Optreden van Dixie Chicks bij het Frank Erwin Center op 4 december 2006 in Austin, Texas tijdens de Accidents & Accusations Tour.
Optreden van Dixie Chicks bij het Frank Erwin Center op 4 december 2006 in Austin, Texas tijdens de Accidents & Accusations Tour.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1989–nu
Oorsprong Dallas, Texas, Verenigde Staten
Genre(s) Country
Folk
Bluegrass
Rock
Pop
Alternatieve muziek
Label(s) SonyBMG/Open Wide/Columbia
Bezetting
Huidige leden Natalie MainesZangeres, Omnichord, Akoestische gitaar, Elektrische gitaar, Elektrische basgitaar Papoose
Martie MaguireViool, Viola, Mandoline, Achtergrondzangeres, Strijkers
Emily RobisonBanjo, Akoestische gitaar, Elektrische gitaar, Papoose, Dobro, Accordeon, Sitar, Achtergrondzangeres, Upright Bas
Oud-leden Laura Lynch, Bass (1989–1995)
Robin Lynn Macy Akoestische gitaar (1989–1992)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Dixie Chicks is een Amerikaans vrouwelijk countrytrio bestaande uit Emily Erwin, Martie Erwin, en Natalie Maines.

De Dixie Chicks werd opgericht in 1989 in Dallas, door de zusters Martie en Emily Erwin, Laura Lynch en Robin Lynn Macy. Hun muziekstijl was bluegrass, en ze brachten hun eerste cd uit in 1990, Thank Heavens for Dale Evans. In 1992 verliet Robin Lynn Macy de band om een solocarrière na te streven, en Laura Lynch werd in 1995 vervangen door de zangeres Natalie Maines. Hun vierde album, Wide Open Spaces, de eerste met Maines als zangeres, verkocht 12 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten.

In maart 2003 zei Natalie Maines (die uit Texas komt) tijdens een concert in Londen dat ze zich schaamde dat de President van de Verenigde Staten (Bush) ook uit Texas kwam. Deze opmerking viel aan de vooravond van de Irakoorlog in verkeerde aarde bij de conservatieve zuidelijke fans, die het beledigend vonden dat Maines de president in het buitenland had bekritiseerd. Hierop volgde een boycot van hun muziek in de Verenigde Staten. Ook de beroemde zanger Pat Boone toonde zijn verontwaardiging voor de anti-Bush houding van de Dixie Chicks.

De populariteit van de groep steeg echter langzamerhand weer. In 2007 kregen zij niet minder dan vijf Grammy Awards voor Taking the Long Way (Album of the Year en Best Country Album) en Not Ready to Make Nice (Song of the Year, Record of the Year en Best Country Performance by a Duo or Group with Vocal). Volgens CNN waren de prijzen mede te danken aan hun politieke stellingname.

Na 2007 treedt de band steeds minder op, na een tour als support act van The Eagles in 2010 is het jaren lang stil. Natalie Maines maakt een solo-album en Emilie en Martie maken een album onder de naam Court Yard Hounds. Na een kleine tour door Canada, Engeland en Noord-Europa in 2013-14, waren ze in 2016 met de DCX MMXVI World Tour voor het eerst in tien jaar weer als headliners op het podium te zien met een wereldtour door Europa, Verenigde Staten en Canada, en in 2017 in Nieuw-Zeeland en Australië.

Discografie[bewerken]

Oorspronkelijke line-up:

  • 1990: Thank Heavens for Dale Evans
  • 1992: Little Ol' Cowgirl
  • 1993: Shouldn't a Told You That

Met Natalie Maines:

  • 1998: Wide Open Spaces
  • 1999: Fly
  • 2002: Home
  • 2003: Top of the World Tour: Live
  • 2006: Taking the Long Way
  • 2010: The essential

Externe link[bewerken]