Dominicus College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dominicus college)
Het Dominicus College, vooraanzicht vanaf de Energieweg

Het Dominicus College te Nijmegen is een kleinschalige middelbare school (850 leerlingen) voor havo, atheneum en gymnasium aan de westkant van Nijmegen. De school heeft een aparte afdeling voor leerlingen met een fysieke beperking of chronische ziekte, de Monnikskap (72 leerlingen). De school is gehuisvest aan de Energieweg in een uiterst modern gebouw en bezit geavanceerde faciliteiten op het gebied van de ICT, voor de leerlingen van de afdeling De Monnikskap en de natuurwetenschappelijke vakken. Het Dominicus College telt ongeveer 850 leerlingen en is onderdeel van Alliantie Voortgezet Onderwijs voor Nijmegen en het Land van Maas en Waal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1856 werd het Dominicus College gesticht door pastoor Dominicus van Zeeland (Daniel Josephus van Zeeland), overste van het dominicanenklooster in Nijmegen en pastoor van Neerbosch, en later van de kerk aan de Broerstraat in Nijmegen.[1] Lange tijd was het een kleinseminarie, eerst gevestigd in het dominicanenklooster aan de Broerstraat in Nijmegen en vanaf 1877 aan de Lange Nieuwstraat. In 1927 verhuisden klooster en school naar een nieuwbouw ontworpen door Eduard Cuypers op het voormalige landgoed "De Witte Poort" aan de Dennenstraat en Energieweg in Neerbosch. Oorspronkelijk was het Dominicus College een kostschool, en tot in de jaren 70 had het College intern wonende leerlingen in opleiding voor het geestelijk ambt bij de paters en broeders dominicanen. Naast het gymnasium kwam een HBS voor leerlingen uit de stad Nijmegen. Meisjes werden voor het eerst toegelaten in 1967.[2] Tot in in de jaren 80 was een deel van de leraren dominicaan of dominicaan geweest. Aan het einde van de 20e eeuw verdwenen de paters langzaam maar zeker, een daarmee hun karakteristieke witte habijten.

In 1992 werd het gebouw van Cuypers gesloopt ten behoeve van woningbouw, op de monumentale kapel na, die echter in het jaar daarop door brand verloren ging. Nieuwbouw van de school was al eerder opgestart. In 1995 ging de school samen met Scholengemeenschap Nijmegen-West. In 2003 kwam de school in het nieuws naar aanleiding van de moord op Maja Bradarić. Zij zat in de 4e klas van het vwo van het Dominicus College. In 2007 slaagden twee leerlingen van het gymnasium erin, het meest magische vierkant ooit te ontwerpen, het zogenaamde HSA-Vierkant. Eind 2009 kwam ook de afdeling de Monnikskap, voorheen gevestigd op het terrein van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, naar de Energieweg. De afdeling is gehuisvest in een nieuw aangebouwd deel. In 2016 vierde de school haar 160-jarige bestaan.

Fusie met Kandinsky College?[bewerken | brontekst bewerken]

Eind maart 2021 maakten de besturen van de Scholengroep Rijk van Nijmegen en de Alliantie VO het intentiebesluit openbaar om een fusie te realiseren van het Dominicus College en het Kandinsky College. Directe aanleiding van deze voorgenomen fusie is het teruglopend aantal leerlingen op beide scholen en de wens om inhoudelijk samen te werken aan onderwijsontwikkeling, voor een sterkere profilering in de toekomst. De haalbaarheid van de voorgenomen fusie moet nog onderzocht worden. Voorafgaand aan dit onderzoek vindt onderzoek plaats om te bepalen of het mogelijk en wenselijk is om het Dominicus College op zelfstandige wijze te laten voortbestaan.

Monnikskap[bewerken | brontekst bewerken]

Met de afdeling de Monnikskap is het Dominicus College de enige reguliere VO-school in Nederland waar je met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte, door middel van maatwerk een havo- of vwo-diploma kunt halen. Leerlingen van de Monnikskap volgen een individuele leerlijn en hebben een persoonlijk rooster waardoor optimale begeleiding geboden kan worden. De vaklessen worden gegeven in kleine groepen, zodat er veel aandacht is voor het onderwijsleerproces van elke leerling. Het Dominicus College streeft ernaar om de leerlingen van de verschillende afdelingen zoveel mogelijk te integreren.

Zonder Oefening Weerloos (ZOW)[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Dominicus College werd een sportvereniging voor leerlingen opgericht die actief was in tennis, voetbal, schaken, zwemmen en hockey en die de naam Zonder Oefening Weerloos, afgekort ZOW, droeg; ZOW verwijst tevens naar "zwart op wit" het oude sport tenue van het Dominicus College.[3] In 1963 werd de hockeyafdeling zelfstandig en ging als Mixed Hockey Vereniging ZOW spelen tot de fusie met Quick in 2006 tot QZ. Ook de andere takken werden zelfstandige clubs. De tennisvereniging is ook met Quick samen gegaan en de voetbalafdeling is opgeheven.[4]

Sluiting van de school[bewerken | brontekst bewerken]

Door een afname van nieuwe leerlingen werd er op 16 maart 2022 besloten de school te sluiten op 1 augustus 2024. De laatste groep nieuwe leerlingen kon dus nog wel de onderbouw afmaken, en vervolgens, met de rest, moesten ze een andere school kiezen. Het Dominicus College wordt overgenomen door het Mondial College.

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]