Dompelbad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een koud dompelbad bij een saunabedrijf
Een natuurlijk dompelbad

Met een dompelbad wordt een koud waterbad bedoeld ter afkoeling van het lichaam of zomaar om het aangename gevoel van het koude water. In het oude Rome kende men het koude bad als Frigidarium.

Meestal gebeurt het afkoelen in een grote met koud water gevulde ton. Bij sauna's zijn deze weleens uitgevoerd als kleine zwembadjes. Van origine wordt in Finland in een nabijgelegen meer een wak in het natuurijs gehakt, waarin bezoekers van een sauna hun lichaam aan het einde van een saunagang kunnen afkoelen. De bedoeling is dan dat de hoog opgelopen lichaamstemperatuur middels dit bad kan worden teruggebracht. Tijdens deze daling van temperatuur worden bloedvaten geprikkeld en de bloedsomloop bevorderd. In deze zin werkt het als een wisselbad.

Ook wordt er weleens een dompelbad als zelfstandige gebeurtenis genomen. Het krijgt dan het karakter van oppepper, winterzwemmen of nieuwjaarsduik.

De temperatuur van een dompelbad is doorgaans lager dan 5 graden Celsius. In echt koude baden kan er ook nog ijs rond drijven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]