Dood van Neda Soltan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neda Agha Soltan
Graf van Neda Soltan
Graf van Neda Soltan
Algemene informatie
Geboren Teheran, 1982
Overleden Teheran, 20 juni 2009

Neda Agha Soltan (Perzisch: ندا آقا سلطان; 1982, Teheran[1] - 20 juni 2009) was een Iraanse student filosofie die werd neergeschoten tijdens de verkiezingsprotesten van 2009.

Haar dood werd door omstanders gefilmd en verscheen op internet. Neda, Farsi voor stem, groeide als "de stem van Iran" uit tot één van de belangrijkste symbolen van de protestbeweging.[2][3][4]

Omstandigheden van het overlijden[bewerken]

Op 20 juni 2009 was Neda samen met haar muziekleraar in de auto onderweg om een protestmars bij te wonen in Teheran. Toen ze vanwege de hitte en vermoeidheid uit de auto was gestapt werd ze onder vuur genomen en neergeschoten, volgens een getuige door een Basij-paramilitair.[5]

Amateurbeelden van Neda's dood werden, naar verluidt vanuit Nederland[6], op YouTube en Facebook geplaatst en verspreidden zich razendsnel over de hele wereld. De video's waren voorzien van een tekst van een toen nog anoniem persoon die claimde ooggetuige [7] te zijn.

Vrij vertaald:

Aanhalingsteken openen

Op 20 juni om 19:05 in Karager bij de kruising Khosravi st. en Salehi st. Een jonge vrouw die naast haar leraar stond keek naar de protesten en werd neergeschoten door een basij-lid die zich had verstopt op het dak van een huis. Hij had een vrij zicht en kon het meisje niet hebben gemist. Toch mikte hij recht haar hart. Ik ben dokter en haastte me om haar te redden. Maar de impact van het schot was zo erg dat de kogel het binnenste van het slachtoffer had vernield, ze overleed in minder dan twee minuten. De protesten waren ongeveer een kilometer verderop in de hoofdweg nog steeds bezig en sommige betogers renden weg van het traangas in de richting van Salehi St. De film is gemaakt door een vriend die naast mij stond. Alsjeblieft, laat de wereld dit weten.

Aanhalingsteken sluiten

Zie ook[bewerken]

Externe links (video's kunnen als schokkend worden ervaren)[bewerken]