Dorly Deeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dorothy Joan Hardy (Dorly) Deeg (1950) is een hoogleraar emeritus aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Biografie[bewerken]

Deeg promoveerde in 1989 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op The feasibility of predicting longevity in the elderly: conceptual and empirical aspects. In 2001 werd ze hoogleraar Epidemiologie van de veroudering en ze werd vooral bekend als directeur (sinds 1991) van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Voor dit laatste ontving ze in 2009 de Federaprijs. Aan dit laatste longitudinale onderzoek werden verscheidene publicaties ontleend en gewijd. In mei 2015 ging zij met emeritaat en werd er een congres gewijd aan de Longitudinal Aging Study Amsterdam.

Prof. dr. D.J.H. Deeg werkte mee aan tientallen artikelen op haar vakgebied. Bij de lintjesregen in 2016 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege haar verdiensten voor het ouderenonderzoek in Nederland.

Bibliografie[bewerken]

  • Levensverwachting en lichamelijke, psychische en sociale kenmerken bij bejaarden. Rotterdam, 1985.
  • [met R.J. van Zonneveld] Tot op hoge leeftijd. Leiden, 1987.
  • Experiences from longitudinal studies of aging. Conceptualization, organization, and output. Nijmegen, 1989.
  • The feasibility of predicting longevity in the elderly: conceptual and empirical aspects. Delft, 1989 (proefschrift).
  • [met N.Y. Schuijt-Lucassen] Ouderen in Amsterdam. Omvang en risicofactoren van depressie, sociaal isolement en verlies van regie over eigen leven. [Amsterdam], 2006.
  • [met H.C. Comijs] Vroege predictoren van dementie. Amsterdam, 2006.
  • [met M.I. Broese van Groenou] Gebruik van thuiszorg en welzijnsvoorzieningen door 55-plussers tussen 1992 en 2006. Een onderzoek naar individuele en historische ontwikkelingen. [Amsterdam], 2007.