Dorothea Erxleben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Dorothea Erxleben in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).
Dorothea Erxleben
Dorothea Erxleben
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Dorothea Christiane Erxleben-Leporin
Geboortedatum 13 november 1715
Geboorteplaats Quedlinburg
Datum van overlijden 13 juni 1762
Plaats van overlijden Quedlinburg
Nationaliteit Duits
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Geneeskunde
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

Dorothea Christiane Erxleben-Leporin (Quedlinburg, 13 november 1715 – aldaar, 13 juni 1762) was de eerste vrouwelijke arts in Duitsland en voorvechtster op het gebied van universitaire vrouwen-educatie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dorothea Leporin werd geboren in 1715 als dochter van Christian Polykarp Leporin sr (1689-1747) en Anna Sophia Leporin (1681-1757), de dochter van Albert Meinecke. Haar vader was arts in Ascherleben en later huisarts in Quedlinburg. Samen met haar jongere broer, Christian Leporin jr. (1717-1791), werd ze van jongs af aan door haar vader opgeleid in de geneeskunde, zowel theoretisch als praktisch. Vanaf haar zestiende vergezelde ze haar vader op huisbezoek van zijn patiënten en later nam ze ook deel in zijn praktijk.

Geïnspireerd door de Italiaanse wetenschapster Laura Bassi, die een universitaire hoogleraarschap had verkregen, besloot ze te strijden voor haar recht om geneeskunde te praktiseren. Ondanks haar grote medische kennis werd het haar onmogelijk gemaakt om aan een universiteit te studeren.

In 1742 publiceerde ze een verhandeling onder de titel "Gründliche Untersuchung der Ursachen, die das weibliche Geschlecht vom Studiren abhalten", waarin ze beargumenteerde waarom het vrouwelijke geslacht ook toegelaten zou moeten worden tot de universiteit. Het artikel zorgde voor enige onrust in de academische wereld, maar de universiteiten bleven voor haar gesloten. Daaropvolgend benaderde Dorothea de jonge Pruisische prins Frederik II om hulp. Deze wees de universiteit van Halle aan om haar te laten studeren. In 1754 werd ze de eerste vrouw die aan een Duitse universiteit in de geneeskunde promoveerde.

Later zette ze zich in voor het recht om vrouwen te laten studeren, naast haar werkzaamheden als huisvrouw en moeder.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1742 huwde Dorothea de weduwnaar geworden diaken Johan Christian Exleben (1697-1759), die uit een eerste huwelijk een zoon en vier dochters meenam. Later werden nog eens vier kinderen geboren, drie zonen (Johann Christian Polycarp (1744-1777), Christian Albert Christoph (1746-1755) en Johann Heinrich Christian (1753-1811)) en een dochter, Anna Dorothea (1750-1805).