Dorthe Kollo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Dorthe Kollo
Dorthe Kollo.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Dorthe Kollo-Larsen
Geboren 17 juli 1947
Geboorteplaats Kopenhagen
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Werk
Genre(s) Schlagers
Beroep Zangeres
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dorthe Kollo-Larsen (artiestennaam Dorthe, Kopenhagen, 17 juli 1947) is een Deense schlagerzangeres.

Carrière[bewerken]

Dorthe Larsen groeide op in Kopenhagen. Haar muzikale opleiding genoot ze bij haar vader, die kapelmeester was bij het Symphonisch Orkest van Aarhus. Ze leerde ook acteren, dans en pantomime. Haar eerste plaat, Min Piphans, nam ze op als achtjarige in haar geboorteland Denemarken.

In het begin van de jaren 60 kwam ze naar Duitsland en stelde zich in 1963 kandidaat bij de Deutsche Schlager-Festspiele in Baden-Baden met het lied Eine menge Verehrer, echter het werd geen finaleplaats. Ook de B-kant van deze single Deiner Nase seh' ich's an oogstte veel waardering. Een jaar later bij de Deutsche Schlager-Festspiele in 1964 behaalde ze met het nummer Junger Mann mit rote Rosen een behoorlijke 5e plaats, waardoor ze in Duitsland bekend werd. In 1965 bereikte ze met de nummers Blondes Haar an Paletot en Eine Schwalbe macht noch keinen Sommer de 4e plaats.

In 1968 had ze haar eerste grote hit met het nummer Sind Sie der Graf von Luxemburg, waarna in hetzelfde jaar Wärst du doch in Düsseldorf geblieben werd uitgebracht, waarmee ze de 2e plaats bereikte bij het Deutschen Schlager-Wettbewerbs en een Gouden Plaat ontving. Beide nummers zijn in Duitsland evergreens, evenals het nummer Jeder Schotte.

In 1969 had Dorthe met de schlager Seine Hoheit, der Herr Krohnprinz nog een hit, waarna Ein rosaroter Apfelbaum, Ein ganz schlauer war Herr Schopenhauer, Chilli-Pfeffer, Man muß dem Glück entgegen geh'n en Du bringst Sonne in mein Herz. In het begin van de jaren 70 was het iets rustiger geworden rondom haar persoon, maar ze bracht regelmatig nieuwe nummers uit, waaronder Er war Student in Heidelberg, Wie ein Blatt im Buch der Zeit, Wenn du mich liebst, dan komm zu mir, Doch dann kamst ausgerechnet du, Cumbaya Cumbayon, Tobago Helloh en Und dann war es Liebe. Ze was ook meermaals te gast in talrijke tv-uitzendingen, waarin ze haar oude nummers, maar ook nieuwer werk zong. Bij de radiozender NDR 1 Welle Nord presenteerde ze zeven jaar lang haar eigen uitzending. Ze kreeg haar eigen maandelijkse tv-programma Bi uns to Huus toegewezen, dat ze vier jaar presenteerde. In 1980 nam ze het nummer Papa Pinguin op voor Luxemburg op het Eurovisiesongfestival.

In het begin van de jaren 90 probeerde ze voet te vatten met volksliederen. Met Heimat ist nicht bloß ein Wort scoorde ze bij het Nedersaksische concours Lieder so schön wie der Norden 1991 de 6e plaats. Bij hetzelfde concours in 1993 behaalde ze zelfs de 4e plaats met het lied Es gibt eine nordische Sage. Ze boekte de laatste jaren betrekkelijk weinig successen.

Privéleven[bewerken]

Van 1967 tot 1977 was ze gehuwd met de operazanger René Kollo. In het huwelijksjaar werd ook hun dochter Nathalie geboren. Van 1983 tot 1988 was ze gehuwd met de rekwisiteur Bernd Klinkert, ook hier werd in hun huwelijksjaar hun dochter Jil geboren. Van 1996 tot 2000 was ze gehuwd met de Deense filmproducer Just Betzer. Ze woont in Bremen, waar ze vanaf 2007 met de reder Heiner Dettmer gehuwd is.

Hits in Duitsland[bewerken]

  • #### - Ein Student aus Upsala
  • 1964 - Junger Mann mit roten Rosen
  • 1964 - Rot ist die Liebe (oowee oowee)
  • 1965 - Dip-di-dip
  • 1965 - Blondes Haar am Paletot
  • 1966 - Heut' hab ich mein Herz verloren
  • 1968 - Sind Sie der Graf von Luxemburg
  • 1968 - Jeder Schotte
  • 1968 - Wärst du doch in Düsseldorf geblieben
  • 1969 - Seine Hoheit der Herr Kronprinz