Dr. Hoch's Konservatorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dr. Hoch’s Konservatorium)
Saalhof omstreeks 1900, domicilie van Dr. Hoch's Konservatorium 1878-88

Het Dr. Hoch’s Konservatorium (vanaf 2002 Dr. Hoch’s Konservatorium - Musikakademie) is een conservatorium in Frankfurt am Main dat in 1878 werd opgericht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het conservatorium werd gesticht door dr. Joseph Hoch, een vermogende burger die in zijn testament verordende dat zijn vermogen voor de oprichting en in stand houden van een muziekinstituut ingezet zou worden. Op 22 september 1878 opende het conservatorium zijn deuren en had als eerste directeur de componist Joachim Raff. Het lukte hem internationaal bekende kunstenaars aan te werven als docent voor het nieuwe conservatorium zoals de zanger Julius Stockhausen, de violist Hugo Heermann en de pianiste Clara Schumann. Ook de opvolger van Raff in 1882, de directeur Bernhard Scholz kon met Engelbert Humperdinck en de cellist Hugo Becker goede docenten voor dit instituut winnen.

Tot de bekende leerlingen behoren niet alleen Duitse studenten, zoals Hans Pfitzner, Paul Hindemith, Ernst Toch, maar ook buitenlandse zoals Edward MacDowell, Percy Aldridge Grainger of Hans Rosbaud.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Joachim Raff 1878, eerste directeur

Bekende professoren[bewerken | brontekst bewerken]

Clara Schumann 1878, docent 1878-1892
Engelbert Humperdinck docent 1890-1897

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Paul Hindemith (1923) student 1909-1917

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]