Edward MacDowell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward MacDowell

Edward Alexander MacDowell (New York, 18 december 1860Peterborough (New Hampshire), 23 januari 1908) was een Amerikaans componist en pianist uit de Romantiek.

Levensloop[bewerken]

Juan Buitrago, een Colombiaans violist die in die tijd bij het gezin MacDowell woonde gaf Edward zijn eerste pianolessen. Later kreeg hij les van Teresa Carreño, een Venezolaans pianiste. In 1877 werd hij toegelaten tot het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs (zijn gezin was daarheen verhuisd), en daarna nam hij ook nog les bij Karl Heymann (piano) en Joachim Raff (compositie) aan het Dr. Hoch’s Konservatorium in Frankfurt.

Van 1885 tot 1888 wijdde MacDowell zich vrijwel uitsluitend aan het componeren. In de herfst van 1888 zag hij zich, gedeeltelijk als gevolg van financiële moeilijkheden, genoodzaakt terug te keren naar Amerika.[1] MacDowell kreeg daar een benoeming als professor (muziek) aan de Columbia University, waar hij werkzaam bleef tot 1904. In dat jaar werd hij overreden door een rijtuig en ging hij geestelijk achteruit. Hij overleed in 1908.

Portret van Edward MacDowell

Werken[bewerken]

MacDowell is het best bekend voor zijn tweede pianoconcert en zijn suites voor piano: "Woodland Sketches", "Sea Pieces", en "New England Idyls".

Naast zijn eigen composities, waaronder twee pianoconcerten, twee orkestrale suites, vier symfonische gedichten, vier pianosonates, suites voor piano en een aanzienlijk aantal liederen heeft MacDowell ook tientallen transcripties voor piano van achttiende-eeuwse stukken (gecomponeerd in de tijd vóór de fortepiano) geschreven.[2] MacDowell gaf ook 13 pianowerken uit onder het pseudoniem Edgar Thorn.

Zie ook: Oeuvre van Edward MacDowell

Publicaties[bewerken]

  • Lawrence Gilman, Edward MacDowell: A Study (New York, 1909)
  • W. J. Baltzell (editor), Critical and Historical Essays: Lectures Delivered at Columbia University by Edward MacDowell (Boston, 1912)
  • Oscar Sonneck, Catalogue of First Editions of Edward MacDowell (Library of Congress, 1917)
  • John F. Porte, Edward Macdowell: A Great American Tone Poet, His Life and Music (New York, 1922)

Referenties[bewerken]

  1. D. Pesce: 'MacDowell, Edward', Grove Music Online ed. L. Macy), <http://www.oxfordmusiconline.com/>
  2. W. J. Baltzell, op. cit., pages 288-289.
  • In dit artikel staan teksten die vertaald zijn uit het publiek domein van de New International Encyclopedia.

Externe links[bewerken]