Draadnagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draadnagels met platte en verloren kop
Vierkante spijkers
Meetspijker in het asfalt

Een draadnagel is een middel om twee of meer voorwerpen met elkaar te verbinden.

Naam[bewerken]

In het dagelijks spraakgebruik wordt vaak over spijkers gesproken, terwijl een draadnagel wordt bedoeld. Een spijker is daarentegen een stukje smeedwerk, vierkant in doorsnede en taps toelopend.

Gebruik[bewerken]

Draadnagels worden onder andere gebruikt om hout vast te spijkeren ("nagelen"). Ze worden met een hamer in het hout gedreven of met een spijkermachine of nagelpistool in het hout geschoten.

Materiaal en productie[bewerken]

staal[bewerken]

Een draadnagel is van staal, of beter gezegd van staaldraad (ijzerdraad) gemaakt. Tegenwoordig worden voornamelijk draadnagels gebruikt, deze worden volautomatisch geproduceerd van staaldraad: kop stuiken en tegelijk aanpunten en de nagel afknippen.

koper en gehard staal[bewerken]

Daarnaast zijn er koperen spijkers, die gebruikt worden als er geen roestvorming mag optreden en geharde stalen spijkers voor het bevestigen in steen. Deze laatste spijkers kunnen bijna niet kromgeslagen worden, maar kunnen wel breken.

Vorm[bewerken]

De meest gebruikte is de draadnagel met platgeruite kop. Voor werk waarbij de nagels zichtbaar blijven (zogenaamd zichtwerk), gebruikt men wel de draadnagel met verloren kop; deze vallen minder op doordat ook de kop in het hout wordt gedreven. Ook zijn er draadnagels met een soort schroefdraad of met weerhaakjes, die zeer moeilijk los te trekken zijn.

De lengte en dikte van draadnagels worden in millimeters op de verpakking aangegeven: bijvoorbeeld 50 × 3,0; dat is dus 50 mm lang en 3 mm dik. Oorspronkelijk werd de maatvoering in Franse Lignes aangeduid, waarbij met 12 Lignes 12 delen van een inch (25,4 mm) werd bedoeld. Zo stond op een pak (5 kg) als maat van de genoemde 50 x 3,0 mm draadnagels: 24/12 = 24 Lignes x draaddikte 12 = 3,0 mm. Een timmerman vroeg dan om "een pak 24/12".

Andere soorten zijn: ankernagel, bekistingsnagel, asfaltnagel, plaatnagel, betonspijker, meetspijker, kopspijker en veel andere.

Varia[bewerken]

Draadnagel komt ook als uitdrukking voor, namelijk voor illegale handel in toegangskaartjes van populaire manifestaties zoals popfestivals.

1=asfaltnagel; 2=asfaltnagel met brede kop; 3=koperen spijker; 4=stalen spijker met verloren kop; 5=stalen spijker met platte kop; 6=schroefspijker; 7=ringspijker met weerhaakjes