Drangsnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drangsnes
Plaats in IJsland Vlag van IJsland
Drangsnes
Drangsnes
Situering
Regio Vestfirðir
Coördinaten 65° 42′ NB, 21° 27′ WL
Algemeen
Inwoners (2013) 69
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Drangsnes is een klein plaatsje in de regio Vestfirðir in het noordwesten van IJsland. Drangsnes is een onderdeel van de gemeente Kaldrananeshreppur. Het plaatsje is gelegen aan de noordoostelijke oever van de Steingrímsfjörður fjord niet ver van Hólmavík. De belangrijkste bronnen van inkomsten van Drangsnes zijn de visserij en de visverwerkende industrie. Drangsnes ligt aan de weg met nummer 645 die in noordelijke richting naar Djúpavík voert. In de andere richting kan men via weg nummer 61 naar Ísafjörður. Aan de kust van Drangsnes ligt de rots Kerling (Oude vrouw). Volgens de overlevering is het een vrouwelijke trol die door zonnestralen in steen veranderde, en mensen met een rijke fantasie herkennen er een menselijk silhouet in. Vroeger stond deze steen geheel vrij, maar de IJslanders hebben er een zwembad bijna pal tegenaan gebouwd.

Tegenover de kerk liggen drie warme badjes (hot tubs) tussen de weg en de zee ingeklemd. Deze badjes zijn vrij toegankelijk.

Kerling.

Even uit de kust ligt het eilandje Grímsey. Dit is het grootste eiland van het Strandir district waar Drangsnes toe behoort. Het wordt nu gebruikt als weide voor vee en voor hooi maken. Er komen veel papegaaiduikers voor.

Drie warmwaterbadjes aan de kust.

Externe link[bewerken]