Dreamgirls (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dreamgirls
Regie Bill Condon
Scenario Bill Condon
Hoofdrollen Jamie Foxx
Beyoncé Knowles
Eddie Murphy
Distributie Paramount Pictures
Première 2006
Genre Musical, drama
Speelduur 130 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dreamgirls is een Amerikaanse muziekfilm uit 2006 onder regie van Bill Condon. De productie is een verfilming van de gelijknamige musical die op 20 december 1981 in première ging in het Imperial Theatre op Broadway.De film is lichtelijk gebaseerd op de band The Supremes (Florence Ballard, Mary Wilson, Diana Ross). Het verhaal gaat over een Afrikaans-Amerikaanse meidengroep in het Detroit van eind jaren zestig. Dit trio heet in de film 'The Dreamettes', maar stelt in werkelijkheid The Supremes voor.[1]

Dreamgirls won de Oscars voor beste bijrolspeelster (Jennifer Hudson) en beste Sound Mixing en werd genomineerd voor die voor beste bijrolspeler (Eddie Murphy), beste art direction, beste kostuums en drie keer voor beste voor een film geschreven lied (voor Listen, Love You I Do en Patience). Daarnaast won de film vijftig andere prijzen, waaronder Golden Globes voor beste bijrolspeelster (Hudson) en beste bijrolspeler (Murphy), een BAFTA Award voor beste bijrolspeelster (Hudson) en een Grammy Award voor beste voor een film geschreven lied (voor Love You I Do).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Jennifer Hudson kreeg een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol

Vriendinnen Effie White, Deena Jones en Lorrell Robinson uit Chicago vormen samen het veelbelovende zangtrio The Dreamettes. Samen met hun songwriter C.C. White trekken ze naar New York voor een talentenjacht. De dames winnen niet, maar trekken wel de aandacht van een ambitieuze manager. Ze kunnen aan de slag als achtergrondzangeressen bij James ‘Thunder’ Early. Dankzij hun gehaaide manager groeien de vriendinnen al gauw zelf uit tot echte sterren. Hij schaaft de groep bij, bewerkstelligt de overstap van rhythm-and-blues naar het lucratieve popwereldje en vervangt leadzangeres Effie door de veel knappere Deena. Zo worden The Dreamettes The Dreams, een meer verfijnde groep met een lichter geluid en een chiquere look, die ook een blank en een internationaal publiek aanspreekt. Het geld en de roem blijken geen garantie voor geluk.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]