Driemaal dezelfde stelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Driemaal dezelfde stelling met dezelfde speler aan zet is het onderwerp van een spelregel in het schaakspel waardoor de partij in remise kan eindigen.

De spelregel luidt formeel:

Aanhalingsteken openen

De partij is remise, als een aan zet zijnde speler terecht claimt dat dezelfde stelling voor minstens de derde keer (niet noodzakelijkerwijs door opeenvolgende herhaling van zetten):

  1. tot stand gaat komen, als hij eerst zijn zet, die niet gewijzigd mag worden, op zijn notatieformulier noteert en de arbiter zijn voornemen meedeelt om deze zet spelen, of
  2. zojuist tot stand is gekomen, en de speler die remise claimt aan zet is.
Aanhalingsteken sluiten

De stelling is alleen identiek als dezelfde speler aan zet is en tevens de zetmogelijkheden in het vervolg van de partij gelijk zijn, dus ook de mogelijkheden tot rokeren en en passant slaan.

Stel bijvoorbeeld dat het op een bepaald moment mogelijk is om en-passant te slaan. Er wordt echter niet geslagen. Er worden wat stukken heen en weer gezet, waardoor weer dezelfde opstelling van stukken ontstaat, maar nu zonder de mogelijkheid om en-passant te slaan. Dit geldt dan nog niet als een herhaling van stelling. Dezelfde stelling zal nog twee keer moeten voorkomen voordat een speler remise kan claimen.

Wordt er doorgespeeld, dan is de partij sinds een regelwijziging in 2014 automatisch remise als dezelfde situatie zich voor de vijfde maal voordoet.

Nota bene[bewerken]

Herhaling van zetten en eeuwig schaak worden ook wel genoemd als methoden om remise te bereiken. De remise kan echter pas worden geclaimd op basis van:

Externe link[bewerken]