Driemaal dezelfde stelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Driemaal dezelfde stelling met dezelfde speler aan zet is het onderwerp van een spelregel in het schaakspel waardoor de partij in remise kan eindigen.

Een precieze formulering luidt:
Als zojuist voor de derde maal (of vaker) dezelfde stelling is ontstaan of op het punt staat te ontstaan, met dezelfde speler aan zet, dan kan de speler die aan zet is op grond hiervan de remise opeisen.

Dus op basis van dezelfde stelling kunnen beide spelers de remise opeisen.

In de regels staat ook dat de mogelijkheid tot rokeren of en passant slaan deel uitmaakt van de stelling. Stel bijvoorbeeld dat het op een bepaald moment mogelijk is om en-passant te slaan. Er wordt echter niet geslagen. Er worden wat stukken heen en weer gezet, waardoor weer dezelfde opstelling van stukken ontstaat, maar nu zonder de mogelijkheid om en-passant te slaan. Dit geldt dan nog niet als een herhaling van stelling. Dezelfde stelling zal nog twee keer moeten voorkomen voordat een speler remise kan claimen.

Wordt remise niet geclaimd, dan wordt er doorgespeeld. Komt dezelfde stelling voor de vijfde keer voor, dan kan de arbiter het spel beëindigen.

Nota bene[bewerken]

Herhaling van zetten en eeuwig schaak worden ook wel genoemd als methoden om remise te bereiken. De remise kan echter pas worden geclaimd op basis van:

Externe link[bewerken]