Dropbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dropbox
Ontwikkelaar Dropbox, Inc. [1]
Recentste versie 3.8.5 
(juli 2015)
Laatste bètaversie 3.9.32 
(juli 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, OS X, Linux, iOS, Android, BlackBerry OS en Windows Mobile
Geschreven in Python
Categorie Synchronisatiedienst
Licentie Opensourcesoftware/freeware (deels closed source)
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Dropbox is een clouddienst voor het online opslaan van bestanden. De gebruiker kan er bestanden mee synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten en ze tegelijkertijd delen met derden.

Dropbox synchroniseert bestanden tussen verschillende computers via de Dropbox-client die hiervoor gebruikmaakt van het internet. De Dropboxclient is geschreven in Python en is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Voor Linux is het pakket nautilus-dropbox beschikbaar, dat integratie met Nautilus (GNOME) biedt.

Opslagcapaciteit[bewerken]

Gratis accounts krijgen standaard 2 GB aan opslagcapaciteit. Dit kan uitgebreid worden door vrienden uit te nodigen of door een abonnement te nemen. Betaalde accounts hebben een opslagcapaciteit van 50 GB of 100 GB. Wanneer andere gebruikers naar Dropbox worden geleid, krijgt men voor elke nieuw geregistreerde gebruiker 500 MB gratis opslagruimte voor gratis accounts en 1 GB voor betaalde accounts. In het totaal kan men 16 GB extra opslagcapaciteit krijgen voor de gratis accounts en 32 GB voor betaalde accounts.[2] De consument schaft een toestel van bijvoorbeeld Samsung of HTC aan en krijgt dan gratis 25 GB of 50 GB opslagruimte Dropbox voor twee jaar.

Applicatie[bewerken]

Een programma op de computer houdt de Dropboxmap op een computer voortdurend synchroon met het online account. Met de applicatie voor Dropbox kan men documenten ook vanaf een smartphone of tablet benaderen. De applicatie heeft ook de mogelijkheid bestanden fysiek op een toestel te bewaren. De internetverbinding is dan alleen nog nodig om een document te downloaden.

Door bestanden te kopiëren naar de lokale Dropboxmap worden deze direct geüpload naar dropbox.com. Andersom werkt ook: als men vanaf een andere computer inlogt op dropbox.com en daar een bestand uploadt, wordt deze automatisch beschikbaar in de Dropboxmap op je eigen computer.

Dropbox heeft ook applicaties voor iOS (iPhone), Android en BlackBerry OS. Zo kan men ook bestanden, foto's en video's gemaakt met de telefoon synchroniseren met alle persoonlijke computers en mobiele apparaten.

Sinds 16 juni 2014 is de website dropbox.com en de Dropbox-software verkrijgbaar in het Nederlands.

In november 2014 gingen Microsoft en Dropbox een overeenkomst aan. Dit houdt in dat Office-bestanden vanuit Dropbox bewerkt zullen kunnen worden en dat Dropboxmappen vanuit de online Office zullen kunnen worden gebruikt. Bestanden delen vanuit Office-apps zal ook via Dropbox kunnen. Verder komt er nog een app voor mobiele Windows-versies.[3][4]

Ordenen[bewerken]

De Dropboxmap zelf kan men geheel naar eigen inzicht inrichten door mappen en submappen te maken. Deze zelf aangemaakte mappen kan men delen met anderen, maar daarvoor moet je ze zelf wel uitnodigen. Ook is er een publieke map om bestanden met iedereen te delen.

Het versturen van een link naar een specifiek bestand is eenvoudig. In elke applicatie kun je voor ieder bestand "Copy public link" selecteren. Als de gebruiker de bestanden niet meer publiekelijk wil delen, dan kan hij deze verplaatsen uit de publieke map naar een eigen gemaakte map.

Foto's[bewerken]

Bij het uploaden van foto's naar de Photos-map wordt er automatisch een fotogalerij aangemaakt. Door submappen te maken, worden meerdere galerijen gecreëerd. Door deze submappen te delen, kunnen andere gebruikers foto's naar die galerijen uploaden.

Bug[bewerken]

Op 20 juni 2011 bevestigde Dropbox dat het door een programmeursfout tijdelijk mogelijk was om eender welk account zonder wachtwoord te gebruiken. Het probleem lag bij een update van de code. Volgens het bedrijf werd er een bug geïntroduceerd die het authenticatiesysteem lam legde. Hierdoor was het mogelijk om gedurende drie uur zonder wachtwoord in te loggen. De toegang was mogelijk tussen 04:54 en 07:65 uur Midden-Europese Tijd.[5]

Door een zwakke plek in synchronisatiedienst Dropbox was het mogelijk om ongemerkt aan iemands bestanden te geraken. Het gaat om het configuratiebestand dat Dropbox op Windowscomputers installeert. Wanneer je dit van iemands pc kan halen, zijn alle gesynchroniseerde bestanden te bekijken vanaf elk systeem. Het lek werd volgens H-Online ontdekt door beveiligingsspecialist Derek Newton. Volgens hem is het een kwestie van één klein bestand stelen, om vervolgens anoniem en ongezien toegang te krijgen tot iemands Dropboxbestanden.[6]

Vergelijking[bewerken]

Naam Standaard gratis opslagruimte Bestandslimiet Platform Ontwikkelaar Opmerking
Box 10 GB 250 MB[7] Windows, Mac, iOS 50 GB gratis voor gebruikers die voor 2 december 2011 de iOS-versie installeerden. Eveneens 50 gigabyte tijdens een actie in 2013 en [8] 2014.[9]
BitCasa 10 GB[10] Windows, Mac, Linux (alfa), Android en iOS Bitcasa Inc.
Copy 15 GB Onbeperkt Windows, Mac, Linux Barracuda Networks 5 GB extra per uitgenodigde persoon.
CrashPlan - Onbeperkt Windows, Mac, Linux, Solaris Code 42[11] Gratis versie waarbij op andere computers een back-up gemaakt wordt, lokaal en online. Betaalde versies CrashPlan+ met 10 GB, CrashPlan+ Unlimited en Family Unlimited. Bedoeld als offsite-back-updienst maar ook bruikbaar als online cloudopslagdienst. Meerdere back-upversies van hetzelfde bestand worden bewaard.
Dropbox 2 GB Onbeperkt[12] Windows, Mac, Linux, Android, iOS, BlackBerry OS en internet Dropbox Uitbreidbaar naar 18 GB door vrienden uit te nodigen.[13] Bestandslimiet via de website is 10 GB.[12]
Google Drive 15 GB[14] 1 TB[15] Windows, Mac, Android, iOS, ChromeOS en internet Google 15 GB in totaal voor Google+, Gmail en Drive in.
iCloud 5 GB Onbeperkt[16] Windows, Mac, iOS en internet[16] Apple
Microsoft OneDrive 15 GB[17] 10 GB[18] Windows, Mac, Windows Phone, iOS, Android en internet Microsoft 18 GB extra voor gebruikers uit de periode dat OneDrive nog 25 GB aanbood, 3 GB extra voor iedereen die foto's synchroniseert via OneDrive, 0,5 GB gratis per vriend (vriend krijgt ook 0,5 GB extra) met maximum 5 GB. Tijdelijk 30 GB tijdens een actie in september 2014.[19]
OwnCloud Onbeperkt Onbeperkt Windows, Mac, Linux, Android en internet KDE-team, openbrongemeenschap Gebruikers kunnen eigen OwnCloud-server implementeren, of gebruik maken van verschillende commerciële aanbieders van serverruimte.
Pogoplug 5 GB Onbeperkt Windows, Mac, iOS, Android en internet Pogoplug Ongelimiteerde cloudopslag bij de betaalde versie. Automatische back-up van iOS, Android of pc. Muziekbibliotheek, fotogalerij.
RapidDrive 10 GB 300 MB[20] Windows, Mac, Linux, iOS & Android [21] RapidShare Tegen abonnementskosten uit te breiden naar 300 GB met bestandslimiet van 2 GB, of 700 GB zonder bestandslimiet.
SpiderOak 2 GB Onbeperkt[22] Windows, Mac, Linux, Android, iOS en internet SpiderOak Inc. Adverteert met een Zero-Knowledge Policy door middel van end-to-end-encryptie[23].
Sync.com 5 GB Onbeperkt[24] Windows, Mac, Android, iOS en internet Sync.com Inc. Adverteert met een Zero-Knowledge Policy door middel van end-to-end-encryptie.[25] Bij het uitnodigen van vrienden ontvangt de gebruiker per vriend 1 GB extra, de vriend ook. Tegen abonnementskosten uit te breiden naar 1, 2 of 5 TB.
Ubuntu One (stopgezet) 5 GB 5 TB[26] Windows, Mac, Linux, Android, iOS en internet Canonical Voor elke uitgenodigde persoon die Ubuntu One-lid wordt, krijgt de persoon die de uitnodigingen verzond en de persoon die op de uitnodiging inging 500MB extra gratis ruimte, tot een maximum van 25 gigabyte.[27]

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • “Pc-gebruik met een iPhone- of Android-app (Dropbox)”. PC Magazine, oktober 2011, pagina 45
Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) Dropbox-team
 2. (en) How much free referral space can I earn?. Dropbox Geraadpleegd op 29 mei 2012
 3. Microsoft en Dropbox slaan handen in elkaar. ZDNet.be (5 november 2014) Geraadpleegd op 6 november 2014
 4. Microsoft and Dropbox announce strategic partnership to give people more freedom in how they work. Microsoft (4 november 2014) Geraadpleegd op 6 november 2015
 5. Dropbox even toegankelijk zonder wachtwoord
 6. Zwakke plek ontdekt in Dropbox
 7. (en) Box.net bestandslimiet
 8. (en) Box-actie
 9. (en) Grab 50GB of Free Storage for Life on Box by Downloading the iOS App
 10. (en) Pricing
 11. (en) Code42
 12. a b (en) Is there a limit or maximum to how big my files can be?
 13. (en) Lifehacker - Dropbox guide to more space
 14. (nl) Google voegt opslag van Gmail, Drive en Photos samen tot 15GB
 15. (en) Maximum bestandsgrootte Google Drive
 16. a b (en) iCloud for storage
 17. 1 TB voor Office 365-gebruikers
 18. Onedrive ondersteunt bestanden van 10 GB, NU.nl
 19. Microsoft verdubbelt tijdelijk gratis opslag OneDrive naar 30GB - Tweakers
 20. (en) RapidShare – Secure Data Logistics
 21. Rapidshare.com
 22. (en) Frequently Asked Questions. Spider Oak Inc. Geraadpleegd op 29 mei 2012
 23. (en) Zero Knowledge Privacy With Encrypted Backup. Spider Oak Inc. Geraadpleegd op 27 januari 2015
 24. (en) Frequently Asked Questions. Sync.com Inc. Geraadpleegd op 27 januari 2015
 25. (en) Privacy Matters. Sync.com Inc. Geraadpleegd op 27 januari 2015
 26. (en) What is the largest size file I can sync with Ubuntu One
 27. (en) Ubuntu One Referral Scheme Launched, Offers 20GB Extra Space