Drostenhuis (Zwolle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drostenhuis (Zwolle)
Drostenhuis
Locatie
Locatie Melkmarkt 41, Zwolle
Adres Melkmarkt 41
Coördinaten 52° 31′ NB, 6° 4′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Museum
Start bouw 1551
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 41723
Detailkaart
Drostenhuis (Overijssel)
Drostenhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Drostenhuis aan de Melkmarkt in Zwolle is een zestiende-eeuwse regentenwoning met een rijke uitstraling. Het huis werd in 1551 gebouwd in opdracht van Heer Engelbert van Ensse. Van Ensse bekleedde de functie van Drost van Drenthe en rentmeester van Salland; vandaar de naam 'Drostenhuis'. Van 1996 tot 2017 was het Stedelijk Museum Zwolle in het pand gevestigd en vanaf 2022 museum 'ANNO'.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bewoner Engelbert van Ensse was een zeer vermogend man. Hij was een overtuigd katholiek en vertrouwensman van de vorsten uit het Habsburgse huis, keizer Karel V en Philips II van Spanje. Bovendien was hij kapitein in het Spaanse leger. Engelberts zoon Johan Godefried en kleinzoon Engelbert Requin werden vervolgens eigenaar. De laatste was tevens bezitter van De Groote Scheere te Holthone en kasteel De Swanenburgh in Vorchten. In 1674 vluchtte E.R. van Ensse van het huis Ter Scheer voor de Staatse troepen van Prins Maurits en vestigde zich tijdelijk in het Drostenhuis. Hij vertrok daarna spoedig naar de Swanenburgh te Vorchten bij Heerde. Na hem woonden nog vele regenten in dit pand. Het werd ingericht naar de smaak van de regententijd.

Vanaf 1897 was in het Drostenhuis gedurende enkele jaren het eerste rooms-katholieke ziekenhuis van Zwolle gevestigd. Het was de voorloper van De Weezenlanden, het latere Isala.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode als stedelijk museum werden in het gebouw stijlkamers ingericht die de woonomgeving van de Zwolse stadsregenten in de Gouden Eeuw lieten zien. Ook waren er allerlei kunstvoorwerpen te zien. Het werd in 2017 gesloten en de collectie werd overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel. In 2022 werd het Drostenhuis onder verantwoordelijkheid van het 'Erfgoed Platform Zwolle' onderdeel van het nieuwe museum ANNO, een initiatief van Collectie Overijssel, Gemeentelijke dienst Erfgoed en Stichting Allemaal Zwolle. In het Museum ontmoeten historische vondsten, verhalen en museum elkaar. Museum ANNO vertelt de verhalen van Zwolle, van verleden tot heden. Samen met inwoners, bezoekers en belanghebbenden, want participatie is een integraal onderdeel van het gedachtegoed van het museum.

Een levendig museum vol archeologie, bouwhistorie, monumenten en archieven in de stad Zwolle.

Zie de categorie Provinciaal Overijssels geschiedkundig Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.