Drostenhuis (Zwolle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drostenhuis (Zwolle)
Drostenhuis
Locatie
Locatie Melkmarkt 41, Zwolle
Coördinaten 52° 31′ NB, 6° 4′ OL
Start bouw 1551
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 41723
Detailkaart
Drostenhuis (Overijssel)
Drostenhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

In Zwolle staat het Drostenhuis, een zestiende-eeuwse regentenwoning. Het is een pand met een rijke uitstraling.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis werd in 1551 gebouwd in opdracht van Heer Engelbert van Ensse. Van Ensse bekleedde de functie van Drost van Drenthe en rentmeester van Salland; vandaar ook de naam "Drostenhuis".

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bewoner Engelbert van Ensse was een zeer vermogend man. Hij was een overtuigd katholiek en vertrouwensman van de vorsten uit het Habsburgse huis, keizer Karel V en Philips II van Spanje. Bovendien was hij kapitein in het Spaanse leger. Engelberts zoon Johan Godefried en kleinzoon Engelbert Requin werden vervolgens eigenaar. De laatste was tevens bezitter van De Groote Scheere te Holthone en kasteel De Swanenburgh in Vorchten. In 1674 vluchtte E.R. van Ensse van het huis Ter Scheer voor de Staatse troepen van Prins Maurits en vestigde zich tijdelijk in het Drostenhuis. Hij vertrok daarna spoedig naar de Swanenburgh te Vorchten bij Heerde. Na hem woonden nog vele regenten in dit pand. Het werd ingericht naar de smaak van de regententijd. Er is ook nog korte tijd een ziekenhuis in gevestigd geweest.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand herbergde van 1996 tot 2017 het Stedelijk Museum Zwolle. Naast allerlei kunstvoorwerpen waren er in het huis stijlkamers, ingericht naar de tijd van de regenten en de Gouden Eeuw. In 2017 brak er brand uit in het gebouw. Momenteel wordt het gerenoveerd en de verwachting is dat het museum ANNO er in 2022 de deuren opent.

Zie de categorie Provinciaal Overijssels geschiedkundig Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.