Du Moulinkazerne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Du Moulinkazerne
Du Moulinkazerne
Soest monumentenschildje.png Du Moulinkazerne
Locatie
Locatie Amersfoortsestraat 80, Soesterberg (ingang: Het Zeisterspoor 19)
Status en tijdlijn
Huidig gebruik kazerne
Bouw gereed 1939
Verbouwing 1949
Bouwinfo
Architect J.C. Stumphius
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Du Moulinkazerne is een kazerne en gemeentelijk monument aan de Amersfoortsestraatweg 80/Zeisterspoor 19 tussen Soesterberg en Amersfoort in de provincie Utrecht.

De kazerne werd in 1938 gebouwd als gevolg van de gewijzigde Dienstplichtwet. Daarvoor moesten vijftien bestaande militaire kazernes worden gerenoveerd en 24 moesten nieuw worden gebouwd. De nieuwe kazernes werden door Kapitein der Genie A.G. Boost gebouwd in een nieuw type. De paviljoenachtige kazernes hadden een centrale appelpaats met daaromheen gebouwd de manschappenverblijven en lokalen. Het poortgebouw was U-vormig met een in- en uitgang. In het poortgebouw waren ook gevestigd de manschappenkantine[1], het gymnastieklokaal en officiersmess, het wachtlokaal, cellen voor gestraften en een ziekenzaal. Het rechthoekige exercitieterrein ligt evenwijdig aan de Amersfoortsestraat.

De Du Moulinkazerne werd in 1938-1939 gebouwd naar genie-ingenieur J.C. Stumphius. De naam van de kazerne werd ontleend aan de genieofficier uit het Staatse leger, Carel Diederik du Moulin (1727-1793).

De ingang aan de Amersfoortsestraat (foto) is afgesloten. Bezoekers dienen zich te melden aan Het Zeisterspoor 19.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]