Duinweide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Toegangsduur aan de Riouwstraat

Duinweide is een voormalig landgoed in Den Haag.

Den Haag wordt in de 17de eeuw omringd door een singelgracht. Buiten de gracht graast vee, staan molens en liggen boerderijen en landgoederen. Tussen Den Haag en Scheveningen liggen de landgoederen Houtrust, Sorghvliet en Duinweide, waar nu de Archipelbuurt ligt.

Het landgoed grenst aan Begraafplaats Sint Petrus Banden. Uit gezondheidsoverwegingen bepaalde de wetgeving indertijd dat het huis op minimaal 50 meter afstand moest worden gebouwd van de grens van de begraafplaats.

De toegang[bewerken | brontekst bewerken]

Een toegangsdeur uit 1888 met daarboven de naam Duinweide is nog te zien bij Riouwstraat 52C en is ingeklemd tussen de gevels van huizen die er in de tweede helft van de 19de eeuw zijn gebouwd. Verder is er vanaf de straat niets meer te zien. In de jaren 1869 - 1890 is de Archipelbuurt aangelegd.

De poort in de Riouwstraat is tegenwoordig afgesloten, maar gaf tot enkele jaren geleden toegang tot het laatste stuk van het landgoed dat niet bebouwd is. Middenin staat het Huis Duinweide.