Duitse pinscher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duitse Pinscher)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duitse pinscher
Hondenras
German Pinscher.JPG
Basisinformatie
Oorsprong Duitsland
Classificatie FCI : Groep 2 Sectie 1 #184
Zie ook de lijst van FCI-nummers
2 Duitse Pinscher teefjes in de toegestane kleuren Black & Tan en Rood.
2 Duitse Pinscher teefjes in de toegestane kleuren Black & Tan en Rood.
Lijst van hondenrassen

De Duitse Pinscher is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken]

Sinds het begin van de rasfokkerij in Duitsland rond 1850 is de Duitse Pinscher amper veranderd. Rond 1952 heeft Werner Jung het ras weten te redden. In 1958 werd er weer een worp gemeld. De kleinere versie van de Duitse Pinscher is de Dwergpinscher. De Duitse Pinscher is een van de voorouders van de Dobermann. De Duitse Pinscher en de Middenslag Schnauzer zijn van oorsprong dezelfde soort en te onderscheiden in de beharing. In tegenstelling tot diverse discussies stammen ze zeker niet af van de Engelse Manchesterterriër. Van origine is de Duitse Pinscher een hof- en stalhond, ter bestrijding van ratten en muizen. De Duitse Pinscher werd in 1968 voor het eerst in Nederland geïmporteerd en was afkomstig uit Zweden. Twee jaar later kwam ook een reu naar Nederland. In 1971 werd uit beide honden het eerste Nederlandse nestje geboren. In 2014 zijn er in Nederland ongeveer 450 - 500 Duitse Pinschers en worden er ongeveer 50 pups per jaar geboren.

Levensverwachting[bewerken]

De levensverwachting van een Duitse Pinscher bedraagt tussen 12 en 14 jaar.

Uiterlijk[bewerken]

De Duitse Pinscher heeft hoog ingeplante, v-vormige knikoren. De vacht is kort en dicht, zonder onderlaag en komt in de kleuren zwart met rode aftekeningen (black and tan) of geheel rood voor. Hij bereikt een schofthoogte van 45 tot 50 cm en een gewicht van 13 tot 18 kg. Zijn bouw is met betrekking tot lengte / hoogte zo kort mogelijk. De lengte van het hoofd (gemeten van neuspunt tot achterhoofdsknobbel) komt overeen met de halve ruglengte (gemeten vanaf de top van het schouder blad tot aan de staartaanzet). De Duitse Pinscher is kortharig, van gemiddelde grootte met een trotse houding, vloeiende contouren, elegant en vierkant gebouwd. Hij lijkt sterk op de Schnauzer. Door zijn gladde vacht zijn de goed ontwikkelde spieren duidelijk zichtbaar, vooral wanneer hij zich beweegt.

Fédération Cynologique Internationale FCI-Standaard Nr. 184 / 11 – 08 – 2000 /D Land van herkomst: Duitsland Publicatie originele geldige standaard: 06 – 04 – 2000

Gebruiksdoel[bewerken]

De Duitse Pinscher is een zeer zelfverzekerde, temperamentvolle hond, die niet bang is. Zowel los als aan de lijn lopen ze heel fier en houden hun omgeving goed in de gaten. Ze zetten graag hun zin door. Door zijn hoge intelligentie weet hij op meesterlijke en geraffineerde wijze gebruik te maken van zijn talent als toneelspeler. Niet alle Duitse Pinschers kunnen bestraffend toegesproken of genegeerd worden. Zij hebben dan de neiging hun eigen gang te gaan. Zij zijn goed te trainen, mits geduld en tijd er voor genomen worden; hij wil graag voor zijn baas werken. De Duitse Pinscher is waakzaam en heeft een natuurlijke aanleg tot het beschermen en verdedigen van huis en haard, zonder een blaffer te zijn; echte territoriumverdedigers. Ze kunnen wantrouwig ten opzichte van vreemden zijn en gaan niet direct op ieder mens af. Ze zijn vrolijk en opgewekt van aard en willen graag overal bij zijn en alles meebeleven. De Duitse Pinscher is een veelzijdige hond, geschikt voor behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, uithoudingssporten zoals fietsen en houden van veel afwisseling. De Duitse Pinscher is een fijne en moderne huishond. Als hij ruim voldoende beweging krijgt, dan is hij binnenshuis een rustige en prettige hond. Een echt maatje.

Externe link[bewerken]

• DPVN Duitse Pinscher Vereniging Nederland