Dusit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dusit
ดุสิต
District van Bangkok Vlag van Bangkok
Kaart van Dusit ดุสิต
Coördinaten 13°46'37"NB, 100°31'14"OL
Algemeen
Oppervlakte 16,416 km²
Inwoners
(2000)
175.658
Foto's
Ananta Samakhom Troonzaal (oud parlementsgebouw)
Ananta Samakhom Troonzaal (oud parlementsgebouw)
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Dusit (Thai: บางบอน) is een van de vijftig districten van Bangkok (khet), de hoofdstad van Thailand. Het telt (anno 2000) ruim 175.500 inwoners en ligt in het noordwesten van de stad. Dusit heeft een oppervlakte van 16,416 km². Aangelegen districten zijn Bang Phlat, Phra Nakhon en Pathum Wan.

De wijk werd in opdracht van koning Rama V ontworpen naar Europees model, met brede boulevards en een geometrisch wegennet rond zijn paleizen. De huidige koning, Bhumibol, woont in het Chitraladapaleis, onderdeel van het paleizencomplex Dusit. Ook de Nationale Vergadering, het parlementsgebouw, verschillende ministeries en het huis van de premier staan in dit stadsdistrict. Dusit is hierdoor het bestuurlijke centrum van Thailand. Maar het biedt ook vermaak, zoals de dierentuin Dusit Zoo en het Ratchadamnoenstadion waar Thaibokswedstrijden worden gehouden.

Het district is door Ratchadamnoen Road verbonden met het eiland Rattanakosin, met daarop bekende toeristische attracties zoals het Koninklijk Paleis en Wat Pho.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het district is opgedeeld in vijf subdistricten (kwaeng).