Dwight Filley Davis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dwight Filley Davis
Dwight Filley Davis
Dwight Filley Davis
Persoonlijke informatie
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboorteplaats St. Louis, Missouri
Geboortedatum 5 juli 1879
Portaal  Portaalicoon   Tennis

Dwight Filley Davis (St. Louis, Missouri, 5 juli 1879 - Washington D.C., 28 november 1945) was een Amerikaanse tennisspeler, politicus en oprichter van de Davis Cup.

Biografie[bewerken]

Als tennisser won Davis in 1898 de US Open en samen met zijn dubbelpartner Holcombe Ward won hij in de jaren 1899 tot en met 1901 de titel bij de herendubbel van de US Open. In 1899 behaalde hij de titel op het American intercollegiate singles championship namens Harvard en twee jaar later verloor Davis de finale van Wimbledon.

Davis had tijdens zijn tenniscarrière een structuur bedacht voor een internationaal tennistoernooi waar zowel enkelpartijen als dubbelpartijen gespeeld diende te worden. Dit toernooi, destijds nog de International Lawn Tennis Challenge genoemd, later de Davis Cup, bedacht hij in 1900 en schonk zelf een zilveren bokaal voor de winnaar van het toernooi. Hij won als lid van het Amerikaanse team de eerste twee uitvoeringen van het toernooi, in 1900 en 1902.

Op de Olympische Zomerspelen van 1904 in St. Louis nam Davis deel aan het tennistoernooi. Hij werd in het enkeltoernooi in de tweede ronde uitgeschakeld. In het dubbeltoernooi behaalde hij samen met zijn partner Ralph McKittrick de kwartfinale.

Davis studeerde aan de Washington University School of Law, maar was nooit werkzaam als advocaat. In zijn woonplaats St. Louis creëerde hij de eerste gemeentelijke tennisbanen. Tijdens zijn politieke carrière was hij Assistant Secretary of War onder president Calvin Coolidge en later Secretary of War. Vanaf 1929 werd Davis Gouverneur-generaal van de Filipijnen. Op 28 november 1945 overleed Davis in Washington D.C..

Externe links[bewerken]