Duynenwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf E3-strand)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duynenwater
Duynenwater (Noord-Brabant)
Duynenwater
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 23′ NB, 5° 20′ OL
Basisgegevens
Maximale diepte 15 m
Foto's
E3-strand vanuit de lucht
E3-strand vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Duynenwater (voorheen E3-Strand) is een recreatieplas in de gemeente Eersel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het gebied bestaat uit helderwitte zandstranden van de bosrand tot de waterkant en zijn er diverse groene ligweiden. Om het strand te kunnen betreden wordt er toegangsgeld gevraagd. Ook had het terrein tot 2010 een naaktstrand.

Duynenwater[bewerken]

In 1963 werd ten zuiden van Eindhoven voortvarend gewerkt aan de aanleg van een stuk snelweg tussen Duisburg en Antwerpen dat onderdeel werd van het Europese routenetwerk de E3, die van Lissabon tot Helsinki liep. In 1975 ging de routenummering op de schop en het tracé, waarvan het Nederlandse deel nu aangeduid wordt met A67, kreeg het nummer E34.

Het Noord-Brabantse deel van het E3-tracé werd aangelegd met zand afkomstig uit het recreatiegebied bij Eersel, vandaar de naam E3-strand. Na omnummering van de snelweg bleef de naam van het strand behouden.

Festivals[bewerken]

Op het strand vinden regelmatig grote muziekfestivals plaats:

  • Dominator, sinds 2009 georganiseerd op het E3-strand. De editie van 2011 was voor het eerst volledig uitverkocht.
  • We Are Electric, na twee uitverkochte Klokgebouwedities van We Are Electric werd het E3-strand de plek waar op 19 en 20 juni 2015 de eerste editie van We Are Electric Weekender plaatsvond.
  • The Flying Dutch, de eerste editie in Eindhoven vond plaats in Strijp-S, maar vanwege de grote belangstelling in het eerste jaar en de lage capaciteit van het Strijp-S terrein, is het evenement in 2016 verplaatst naar het E3-strand onder de naam Flying Dutch Eindhoven.

Externe link[bewerken]