ELF Voetbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Soccer ball.svg

ELF Voetbal, voorheen ELF, is een voetbaltijdschrift dat elf keer per jaar verschijnt en het grootste voetbalmaandblad van Nederland. De nummers komen ongeveer één keer per maand uit en worden uitgegeven door uitgevers consortium De Bruijn Media, tevens uitgever van diverse andere tijdschriften zoals Handwerken Zonder Grenzen en USA Sports.

ELF Voetbal werd in 1982 opgericht als ELF en de eerste hoofdredacteur was Henri van der Steen, inmiddels werkzaam bij de Geassocieerde Pers Diensten. In 1996 werd Jan-Hermen de Bruijn de nieuwe hoofdredacteur. Adjunct-hoofdredacteur werd Arnout Verzijl.

Het tijdschrift wordt uitgegeven in A4 formaat, full color en bestaat uit een kleine honderd pagina's per uitgave. Daarin staan elke maand evenveel interviews als dat er op dat moment betaald voetbal clubs in Nederland actief zijn. In elk nummer wordt van elke eredivisieclub minimaal één persoon - meestal spelers, maar soms een coach, technisch directeur, etc. - geïnterviewd en van iedere eerstedivisieclub ook ten minste één. Soms bestaan artikelen uit interviews of reportages met een groepje spelers. Ook bevat het magazine diverse reportages en achtergrond verhalen, ook over het buitenlandse topvoetbal.

Sinds 2009 heeft ELF Voetbal een bijzondere samenwerking met biermerk Jupiler, waarmee het gezamenlijk de Nationale Voetbalgids uitgeeft, een speciale en extra dikke seizoensgids, door veel experts aangemerkt als de beste seizoensvooruitblik van Nederland. De totale oplage van deze editie is rond de 350.000, de grootste commerciële oplage van een sporttijdschrift in Nederland ooit.

Speciale partnerschappen[bewerken]

In 2003 werd ELF de eerste sponsor van de scheidsrechters in het betaald voetbal. Vanaf dat moment liepen de arbiters met een ELF-logo op de mouw. Het geld wat de KNVB voor deze sponsordeal incasseerde, was bedoeld voor de opleiding en begeleiding van scheidsrechters. Opticien Specsavers verving ELF op de scheidsrechtertenues in de tweede helft van het seizoen 2005/2006.

Vanaf 2008 is ELF Voetbal media partner van de Nederlandse Jupiler League en de jaarlijkse Golden Foot uitreiking.

ESM[bewerken]

In 2009 nam ELF Voetbal de Nederlandse zetel in het European Sports Magazines (ESM) samenwerkingsverband over van Voetbal International. De ESM is een Europees tijdschriftencollectief, die onder anderen de ESM Gouden Schoen organiseert.

Internetwebsite[bewerken]

Naast het blad heeft ELF Voetbal een van de grootste voetbalwebsites van Nederland met het laatste voetbalnieuws en veel statistische informatie, waaronder een uitgebreid live scorebord.

Website ELF Voetbal