Opticien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Opticienswinkel in Bergen
Een foropter (refractiemeter) zoals gebruikt wordt door een opticien
Een filiaal van de Pearle opticienketen in Boxmeer

Een opticien is iemand die gespecialiseerd is in het aanmeten van en adviseren over brillen, contactlenzen en andere 'correctieve optica'. De opticien is vooral werkzaam binnen de detailhandel.

Werkzaamheden[bewerken]

De voornaamste taak van een opticien binnen een brillenzaak is het meten van de refractiefouten (of gebrek eraan) van iemands ogen. Het refractioneren (opmeten van de oogfout) gebeurt meestal met behulp van een letterkaart. Een refractiefout kan dan worden verholpen met een bril of contactlenzen zodat iemand weer scherp kan zien. Afhankelijk van de optiekwinkel zal de opticien ook de glazen in een door een klant gekozen brilmontuur inslijpen. Ook optische bijartikelen zoals loepen, verrekijkers, telescopen, microscopen en niet-optische artikelen zoals barometers zijn vaak bij de opticien te verkrijgen.

Naast het opmeten van de oogfout bestaan de taken van een opticien ook uit advies en verkoop van monturen en brillenglazen en het repareren van beschadigde monturen. Ook klanten instrueren in het gebruik van contactlenzen, evenals het controleren of het oog goed reageert op de contactlenzen behoren tot de werkzaamheden.

Titelbescherming[bewerken]

  • Sinds eind twintigste eeuw kent het beroep van opticien in Nederland geen titelbescherming meer, waardoor het dus is toegestaan dat niet-gediplomeerd personeel als opticien kan werken. Hetzelfde geldt voor de contactlensspecialist. Optometrist en orthoptist zijn wel beschermde titels.

Opticiensketens[bewerken]

Opticiens werken zelfstandig of ook wel in ketenverband. Hierbij zijn er dan variaties van franchiseformules of echt filiaalhouderschap mogelijk. In Nederland zijn er steeds meer opticienketens aanwezig met vele vestigingen door het gehele land. Soms is hier ook sprake van internationaal opererende bedrijven.