Ectropion (oog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ectropion
Ectropion bij een cockerspaniël
Ectropion bij een cockerspaniël
Synoniemen
Latijn Ectropium[1]
Nederlands Ooglidectropion[2]

Ectropie[1]

Coderingen
ICD-10 H02.1
ICD-9 374.1
DiseasesDB 4108
MedlinePlus 001007
eMedicine oph/211
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Ectropion[1][2] is een oogaandoening bij mens en dier waarbij de ooglidrand, meestal van het onderooglid, wat van de oogbol afstaat, waardoor enigszins een 'bloedhond'-effect optreedt (bij sommige hondenrassen is dit normaal, bij andere wordt het als een afwijking beschouwd). Het leidt er meestal wel toe dat de traanafvoer niet meer normaal via de traankanaaltjes kan verlopen, zodat de tranen over de wangen biggelen. Ook deze afwijking is, bij mens en dier, meestal door een kleine operatieve ingreep wel te corrigeren. Soms is het ook tijdelijk, door zwelling van het onderooglid door andere oorzaken. Oorzaken voor ectropion zijn een verslapping van de kringspier rond het oog en de uitrekking of littekenvorming van de huid onder het ooglid.

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b c Jochems, A.A.F. & Joosten, F.W.M.G. (2003). Coëlho Zakwoordenboek der geneeskunde (27ste druk). Doetinchem: ElsevierGezondheidszorg.
  2. a b Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.