Eddy Jharap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Srirampersad Eduard (Eddy) Jharap (Bomapolder (district Suriname), 24 juni 1944) is een Surinaams geoloog en zakenman.

Eddy Jharap werd geboren in een arm landbouwersgezin van 10 kinderen. 1964 behaalde hij het diploma van de Algemene Middelbare School en kreeg een studiebeurs voor geologie van de bauxietmaatschappij Suralco. Hij vertrok naar Nederland om daar te studeren. Als afgestudeerde trad Jharap bij zijn terugkeer in Suriname in 1970 in dienst van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Een hoogtepunt in zijn leven was 25 november 1982: de dag van zijn eerste succesvolle olieboring.

Hij heeft zijn bekendheid te danken aan het succes van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. tijdens zijn beleid als algemeen directeur gedurende 25 jaren (sinds 1980). Eddy Jharap is de eerste werknemer, eerste directeur en de eerste jubilaris met 25 dienstjaren van het bedrijf. Voor zijn diensten mag hij zich drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster noemen. Hij werd in 2005 opgevolgd door Marc Waaldijk.

In de jaren zeventig was hij één van de oprichters van de Volkspartij. De militaire staatsgreep van februari 1980 bracht een einde aan zijn politieke carrière, omdat partijpolitieke activiteiten geruime tijd verboden werden.

Literatuur[bewerken]

  • Staatsolie Nieuws, december 2002, no. 4, p. 6-7.
  • Hira, Sandew: Eddy Jharap. Vertrouwen in eigen kunnen. Een biografisch interview over de ontwikkeling van Staatsolie Maatschappij Suriname NV, Uitg. Amrit, Den Haag/Paramaribo 2007.

Externe link[bewerken]