Edmond Polchlopek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edmond Polchlopek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 20 juli 1934
Geboorteplaats Vlag van Frankrijk Courseulles-sur-Mer, Frankrijk
Overlijdensdatum 21 september 2004
Overlijdensplaats Compiègne, Frankrijk
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg
Ploegen
1961
1962 - 1963
Margnat-Rochet-Dunlop
Margnat-Paloma
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Edmond Polchlopek (Courseulles-sur-Mer, 20 juli 1934 - Compiègne, 21 september 2004) was een Franse beroepswielrenner van 1961-1963 en ontwerper van eigenzinnige racefietsen. Hij overleed op 70-jarige leeftijd aan gevolgen van een verkeersongeluk.

Biografie als renner[bewerken]

Polchlopek reed als beroepsrenner van 1961 tot 1964 voor de ploegen Rochet-Margnat en Margnat Paloma Teak [1]. In 1985 werd hij nog wereldkampioen bij de veteranen op een door hemzelf gebouwd frame.

Biografie als ontwerper[bewerken]

Polchlopek gebruikte stalen buizen van fabrikant Gautier-Troussel-Garbocino uit Longueville. De treksterkte daarvan zou twee maal hoger liggen dan die van concurrent Reynolds. Polchlopek maakte al platte en ovale buizen lang voordat aerodynamica een rol speelde in de framebouw. De ovale buizen werden ook vaak gebogen met het doel om korte frames te maken [2].

In de zeventiger jaren ontwikkelde Polchlopek ook ovale tandwielen, waarvan de berekende efficiency vier procent hoger zou liggen dan die van de Biopace-kettingwielen van Shimano, die tien jaar later op de markt kwamen [3].