Edudelta College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edudelta College
Algemeen
Locatie Barendrecht, Goes, Sommelsdijk, Middelharnis en Bleiswijk
Opgericht 1893 [Landbouw Winterschool Goes]
Type Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, Middelbaar beroepsonderwijs
Denominatie Bijzonder neutraal onderwijs
Onderwijsniveaus VMBO (B, K & GT), MBO
Bevoegd gezag Stichting Edudelta Onderwijsgroep
Personen
Directeur E. van Dijk (Barendrecht)
K. Nieuwenhuyzen (Goes)
A. Krielaart (Middelharnis)
J. Koelinga (Bleiswijk)
Leerlingen ongeveer 1750
Overig
Afkorting ECB (Barendrecht)
ECG (Goes)
ECM (Middelharnis & Sommelsdijk)
ECL (Bleiswijk)
Motto Jouw talent ontwikkel je samen met Edudelta Onderwijsgroep. We bieden inspirerend onderwijs dicht bij de regionale beroepspraktijk, voor jou als persoon en als professional.
Website http://www.edudelta.nl
Portaal:  Onderwijs

Het Edudelta College is een Nederlandse vmbo- en mbo-school met vestigingen in Barendrecht, Bleiswijk, Goes en Middelharnis. De vestiging in Barendrecht heette voorheen De Gaarde. Sinds 1929 was deze school, onder de naam Lagere Tuinbouwschool gevestigd aan de 1ste Barendrechtseweg, maar sinds 1980 staat de school aan de Dierensteinweg, onder de naam De Gaarde. In 1997 fuseerde De Gaarde met AOC Zeeland en ontstond Opleidingscentrum Holland Zeeland (OCHZ). Enige jaren later (2001) werd OCHZ omgevormd tot Edudelta Onderwijsgroep. In 2008 kreeg De Gaarde het de naam Edudelta College Barendrecht.

De vestiging in Middelharnis (Edudelta College Middelharnis) is sinds 2008 een samenvoeging van de Technische School te Middelharnis en de Groene School te Sommelsdijk. Nu is de school nog gehuisvest in verschillende gebouwen verspreid in Middelharnis/Sommelsdijk. Nieuwbouw op één adres is gepland voor het schooljaar 2019.

Groen College Goes is ontstaan door een fusie van de Rijks Middelbare Agrarische School te Goes en de Lagere Landbouwschool te Kapelle (ZLD). Deze school heeft sinds 2008 de naam Edudelta College Goes.

In Bleiswijk heeft het Edudelta College in samenwerking met Melanchthon Business School haar vierde mbo-vestiging in 2012 geopend met de naam Edudelta College Bleiswijk. Deze vestiging verzorgt alleen MBO-opleidingen op niveau 1, 2, 3, & 4. Het vmbo en vhbo (Voorbereidend hoger beroepsonderwijs) van de Melanchthon Business School maken geen onderdeel uit van de samenwerking.

VMBO[bewerken]

Bij Edudelta College Barendrecht en Middelharnis kunnen leerlingen hun vmbo-diploma behalen in de groene sector. Het examenprogramma Landbouw breed bevat de thema's Groen, Recreatie, Techniek, Verzorging en Handel. Dit programma is algemeen oriënterend van opzet en erg geschikt voor jeugdigen die geen agrarische achtergrond hebben. De vmbo-vestiging in Goes biedt in de sector Groen het examenprogramma Landbouw en Natuurlijke Omgeving aan. Dit programma is meer gericht op de agrarische productie en dienstverlening. Bij Edudelta College Middelharnis kunnen leerlingen ook een vmbo-diploma halen in de sectoren Techniek, Economie en Zorg & Welzijn. Sinds 2009 heeft het vmbo een Paardenklas en in 2011 hebben de regio's Barendrecht en Goes een Wereldkeukenklas ingevoerd.

MBO[bewerken]

Op het Edudelta College mbo zullen alle studenten doorstromen in hun gekozen sector. Op het Edudelta mbo zijn de werelden Surprising Nature, Animal Friends, Dynamic Design, Mighty Machines, Good Food, Big Business en Natural Health beschikbaar. In tegenstelling tot de vmbo-afdeling van Edudelta College, kan men op het mbo niet voor Techniek, Economie of Zorg & Welzijn kiezen.

Nieuwbouw Barendrecht[bewerken]

Sinds 2008 werd er gewerkt aan een nieuw hoofdgebouw van het Edudelta College Barendrecht vmbo. In 2011 is deze geopend. Het nieuwe gebouw geeft meer mogelijkheden, zo heeft het gebouw onder andere leerpleinen in plaats van lokalen. Deze leerpleinen zijn één groot lokaal waar zelfstandig door de leerlingen kan worden gewerkt. Er zijn ook instructieruimtes waar instructie wordt gegeven en stilteruimtes om stil te werken.

Klascodes[bewerken]

De klassen in het gehele Edudelta Onderwijsgroep hebben weer een andere klascode. Zo bevat (bij een reguliere klas) de code eerst de letter van de Edudelta vestiging, gevolgd door het leerjaar. Als laatste komt de klasletter. Dit zijn de klascodes van het vmbo. Bijvoorbeeld:

  • B1A (Regio Barendrecht / leerjaar 1 / klas nummer A)
  • G3C (Regio Goes / leerjaar 3 / klas nummer C)
  • M4D (Regio Middelharnis / leerjaar 4 / klasnummer D)

Op het Edudelta College worden er ook praktijklessen gegeven, onder de naam Landbouw. Deze lesgroepen worden verdeeld onder de locatie (eerste letter), leerjaar (cijfer), LB (landbouw) en groep nummer (cijfer). Bijvoorbeeld:

  • B1-LB4 (Regio Barendrecht / leerjaar 1 / Landbouwcode / landbouwgroep 4)
  • G4-LB1 (Regio Goes / leerjaar 4 / Landbouwcode / landbouwgroep 1)
  • M2-LB8 (Regio Middelharnis / leerjaar 2 / Landbouwcode / landbouwgroep 8)

Op het mbo zijn er ook klascodes, deze worden aangepast aan de opleiding. De eerste letter stelt de locatie voor, dan het leerjaar, gevolgd door een klasnummer, BOL/BBL en als laatste welke opleiding. Bijvoorbeeld:

  • B22O Bloem (Regio Barendrecht & Middelharnis / leerjaar 2 / klas nummer 2 / BOL-opleiding / opleiding Bloem)
  • S21B otlt (Regio Sommelsdijk & Middelharnis / leerjaar 2 / klasnummer 1 / BBL-opleiding / opleiding Plant)
  • G43O loon (Regio Goes / leerjaar 3 / klasnummer 3 / BOL-opleiding / opleiding Middenkaderfunctionaris natuur en techniek)
  • L21O betlt (Regio Bleiswijk / leerjaar 2 / klasnummer 1 / BOL-opleiding / opleiding Plant)

Vestigingen[bewerken]

Barendrecht

Edudelta College Barendrecht Locatie Dierensteinweg vmbo & mbo
Edudelta Contract

Goes

Edudelta College Goes Locatie Stationspark vmbo & mbo
Edudelta Onderwijsgroep College van Bestuur & Stafdiensten
Edudelta Contract

Middelharnis-Sommelsdijk

Edudelta College Middelharnis Locatie Schoolstraat vmbo
Edudelta College Sommelsdijk Locatie Langeweg vmbo
Edudelta College Sommelsdijk Locatie Groene Zoom mbo
Edudelta Contract

Bleiswijk

Edudelta College Lansingerland Locatie Rembrandtlaan mbo

Externe links[bewerken]