Edward Burnett Tylor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sir Edward Burnett Tylor

Edward Burnett Tylor (Camberwell, 2 oktober 18322 januari 1917) was een Engelse antropoloog. Hij hield zich met name bezig met culturele en sociale evolutie.

Tylor baseerde zich bij zijn antropologische studies op de evolutieleer van Charles Darwin. Hij geloofde in een universeel functioneel fundament voor de ontwikkeling van samenlevingen en religie.

Tylor herintroduceerde de term animisme, wat hij zag als de eerste stap in de ontwikkeling van religies. Daarnaast introduceerde hij de term survival(s), waarmee hij verouderde elementen uit een vroegere samenleving aanduidde die overleven in een bestaande andere samenleving. Critici verklaarden dat hij wel de term introduceerde, maar niet verklaarde waarom dergelijke 'survivals' overleefden in een andere samenleving.

Academisch[bewerken | brontekst bewerken]

Tylor was achtreenvolgens lector, reader (1884-1895) en hoogleraar (1895-1909) antropologie aan de Universiteit van Oxford. Daarna werd hij emeritus. Hij werd gekozen tot Fellow of the Royal Society in 1871 en geridderd in 1912, waarna hij zich sir mocht laten noemen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anahuac: Or Mexico and the Mexicans, Ancient and Modern (1861)
  • Researches into the Early History of Mankind and the Development of Civilization (1865)
  • Primitive Culture: Researches into the Development of Mythology, Philosophy, Religion, Language, Art, and Custom (1871)
  • Anthropology, an Introduction to the Study of Man and Civilization (1881)
  • 'On a Method of Investigating the Development of Institutions; applied to Laws of Marriage and Descent', in: The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland 8, 1889, pp 245-272