Edward Medaille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorzijde
De medaille (keerzijde)
Zilveren medaille voor de industrie: keerzijde

De Edward Medaille, in het Engels "Edward Medal" geheten is een hoge Britse onderscheiding voor dapperheid. De medaille werd op 13 juni 1907 door Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk ingesteld. Toen de medaille voor Dapperheid van de Orde van het Britse Rijk werd ingesteld bleef de, hogere en exclusievere, Edward Medaille bestaan. Ook de instelling van de George Medaille op 24 september 1940 maakte geen einde aan het bestaan van de Edward Medaille.

De Edward Medaille werd in eerste instantie verleend voor dapperheid in de mijngangen van de kolenmijnen. Op 1 december 1909 werd dat uitgebreid met de industrie. Ook voor dapperheid tijdens rampen kon de medaille worden toegekend. Er zijn twee graden; medailles in zilver en brons. De dragers mogen de letters "E.M."achter hun naam plaatsen.

De kosten voor de in de mijnen gewonnen medailles werden door de mijnindustrie, niet door de regering, gedragen.

In 1940 vroeg men de dragers van de Medaille van het Britse Rijk, voor zover die medaille voor dapperheid werd verleend, om hun medaille in te ruilen voor een George Cross. Pas in 1977 werden ook de dragers van de veel hoger geachte Albert Medaille voor bijvoorbeeld redding op zee, en de Edward Medaille voor riskante reddingsacties in mijngangen gevraagd om hùn medailles in te ruilen voor een George Cross. Niet iedereen is daarop ingegaan.

De medaille werd 77 maal in zilver en 318 maal in brons aan mijnwerkers verleend. In de industrie werden 25 zilveren en 163 bronzen medailles toegekend. Twee vrouwen ontvingen de industriële bronzen medaille aan een strik. Na 1949 werden de vier medailles alleen postuum verleend.

In 1971 werd de dragers van deze medaille en de Albert Medaille gevraagd om hun decoratie in te ruilen voor het George Cross. De Britse regering maakte dus geen onderscheid tussen de bronzen en de zilveren medailles. De regering gaf met het besluit ook te kennen dat de Edward Medaille hoger in aanzien stond dan de George Medaille. Niet iedereen was daartoe bereid; twee dragers van zilveren medailles en zeven dragers van de bronzen medailles hielden de toegekende medailles. Daarmee zagen zij ook af van een jaargeld dat aan het George Kruis is verbonden.

De medailles werden behalve in Europa ook in de landen van het Gemenebest toegekend.

De medailles[bewerken | brontekst bewerken]

Op de voorzijde zijn de stichter, Eduard VII of zijn op het moment van de verlening regerende opvolgers afgebeeld. Op de keerzijde van de oorspronkelijke medaille staat een afbeelding van een mijnwerker die in een gang een gewonde ontdekt.

Op de medaille voor de industrie staat een rijzige klassieke vrouwenfiguur, misschien is het Nikè, in een chiton afgebeeld. Op haar hoofd draagt zij een muurkroon en achter haar zijn fabrieken neergezet. Op de keerzijde staan de woorden "FOR COURAGE". De vrouw draagt twee palmentakken opgeheven in haar beide handen.

De medailles werden aan een blauw lint met smalle gele biesen gedragen.

Afbeelding op de keerzijde van de Edward Medal.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

De onderscheidingen voor dapperheid van het Verenigd Koninkrijk en zijn overzeese gebieden
Ie categorie:Victoria Cross · George Cross
IIe categorie voor hogere officieren (2A):Distinguished Service Order · Indian Order of Merit · Royal Red Cross (First Class)
Moderne onderscheiding voor alle dienstgraden:Conspicuous Gallantry Cross
IIIe categorie voor officieren (3A):Order of British India · Distinguished Service Cross · Military Cross · Distinguished Flying Cross · Air Force Cross · Royal Red Cross (Second Class)
IIe categorie (2B):Distinguished Conduct Medal · George Medal · Queen's Police Medal, for Gallantry · Queen’s Fire Service Medal, for Gallantry · Albert Medal · Edward Medal · Empire Gallantry Medal · Union of South Africa Queen's Medal for Bravery (in Gold) · Conspicuous Gallantry Medal
IIIe categorie (3B):Constabulary Medal · Medal for Saving Life at Sea · Queen's Gallantry Medal · British Empire Medal · Queen's Volunteer Reserves Medal · Queen’s Medal for Chiefs · Polar Medal · Overseas Territories Police Medal · Royal West African Frontier Force Distinguished Conduct Medal · King's African Rifles Distinguished Conduct Medal · Indian Distinguished Service Medal · Union of South Africa Queen's Medal for Bravery (in Silver) · Distinguished Service Medal · Military Medal · Distinguished Flying Medal · Air Force Medal · Indian Order of Merit (Third Class) · Burma Gallantry Medal · Indian Police Medal, for Gallantry · Ceylon Police Medal, for Gallantry · Sierra Leone Police Medal, for Gallantry · Sierra Leone Fire Brigades Medal, for Gallantry · Colonial Police Medal, for Gallantry
IVe categorie:King's/Queen's Commendation for Bravery in the Air · King's/Queen's Commendation for Valuable Service
Ve categorie:Queen's Commendation for Bravery · Queen's Commendation for Bravery in the Air
VIe categorie:King's/Queen's Commendation for Brave Conduct