Empire Gallantry Medal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De medaille

De Empire Gallantry Medal ( Nederlands: "Medaille van het Keizerrijk voor Moed") was een aan de Orde van het Britse Rijk verbonden medaille. De ronde zilveren medaille was een versie van de aan de orde verbonden Medaille van het Britse Rijk en onderscheidde zich door de inscriptie "For Valour" op de keerzijde. Het lint was dat van de Orde van het Britse Rijk.

De voor dapperheid verleende onderscheiding was erg in aanzien. Haar plaats werd later ingenomen door het in 1940 ingestelde George Cross.

Op de voorzijde van de oorspronkelijke medaille is de gehelmde en gewapende Britannia, zinnebeeld van het Verenigd Koninkrijk, afgebeeld. Boven haar schijnt een zon. Het ontwerp werd in de 19 jaar van haar bestaan wel gewijzigd.

De Empire Gallantry Medal werd slechts 112[1] maal toegekend.

De medaille was gelijk in rang aan de Albert Medailles voor het redden van levens op zee of op het land.

De Britse regering kende de medaille toe voor daden die van de hoogste graad van moed getuigden.[2] Dat gold voor burgers en ook voor militairen die hun moed hadden bewezen zonder oog in oog met de vijand te staan.

De dragers mochten de letters "EGM" achter hun naam voeren.

Op 24 september 1940 werd de medaille weer afgeschaft.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De Empire Gallantry Medal ontstond door een hervorming van de Orde van het Britse Rijk. In 1922 besloot George V dat de Medal of the Order of the British Empire (BEM) in twee klassen zou worden opgedeeld. De hier besproken Medal of the Order of the British Empire for Gallantry (EGM) en de Medal of the Order of the British Empire for Meritorious Service (BEM) die werd toegekend aan personen die niet hoog genboeg werden aangeslagen om een in een ridderorde opgenomen te worden.

De medaille werd op 29 december 1922 officieel ingesteld en de eerste verlening vond op 1 januari 1923 plaats.

Zoals gebruikelijk werd de medaille ook in de koloniën, de dominions en overzeese gebiedsdelen uitgereikt.

De drie voor burgers beschikbare hoogste onderscheidingen voor moed, de Empire Gallantry Medal, de Albert Medaille, de Edward Medaille werden niet zo hoog gewaardeerd als het Victoria Cross. Daarom werd voor de door de Duitse bombardementen zwaar getroffen burgerbevolking het George Cross ingesteld.

De dragers van de Empire Gallantry Medal en de nabestaanden van de inmiddels gestorven dragers werd opgedragen om hun medailles in te ruilen voor een George Cross. In 1971 werden de dragers en nabestaanden van de Albert Medaille en de Edward Medaille uitgenodigd om hetzelfde te doen.

De medaille[bewerken | bron bewerken]

De ronde zilveren medaiille en het lint werden door Langford Jones ontworpen. De naam van de decorandus werd al voor de uitreiking op de zijkant van de medaille aangebracht.

Oorspronkelijk stond op de voorzijde het rondschrift "For God and the Empire". Op de keerzijde van de eerste medailles waren zes leeuwen (symbool voor het Europese Verenigd Koninkrijk en de dominions Canada, India, Zuid Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland) rond het gekroonde koninklijke monogram van George V afgebeeld.

Het eerste lint was diep purper met voor militaire benoemingen een parelgrijze middenstreep. In 1933 werd vastgelegd dat de dragers een zilveren palm op hun medailles mochten dragen. Het lint werd in juli 1937 zalmroze met zilverwitte biesen.

Men droeg de medaille aan een rijk versierde zilveren gesp en een zijden lint op strik op de linkerborst.

Externe links[bewerken | bron bewerken]

De onderscheidingen voor dapperheid van het Verenigd Koninkrijk en zijn overzeese gebieden
Ie categorie:Victoria Cross · George Cross
IIe categorie voor hogere officieren (2A):Distinguished Service Order · Indian Order of Merit · Royal Red Cross (First Class)
Moderne onderscheiding voor alle dienstgraden:Conspicuous Gallantry Cross
IIIe categorie voor officieren (3A):Order of British India · Distinguished Service Cross · Military Cross · Distinguished Flying Cross · Air Force Cross · Royal Red Cross (Second Class)
IIe categorie (2B):Distinguished Conduct Medal · George Medal · Queen's Police Medal, for Gallantry · Queen’s Fire Service Medal, for Gallantry · Albert Medal · Edward Medal · Empire Gallantry Medal · Union of South Africa Queen's Medal for Bravery (in Gold) · Conspicuous Gallantry Medal
IIIe categorie (3B):Constabulary Medal · Medal for Saving Life at Sea · Queen's Gallantry Medal · British Empire Medal · Queen's Volunteer Reserves Medal · Queen’s Medal for Chiefs · Polar Medal · Overseas Territories Police Medal · Royal West African Frontier Force Distinguished Conduct Medal · King's African Rifles Distinguished Conduct Medal · Indian Distinguished Service Medal · Union of South Africa Queen's Medal for Bravery (in Silver) · Distinguished Service Medal · Military Medal · Distinguished Flying Medal · Air Force Medal · Indian Order of Merit (Third Class) · Burma Gallantry Medal · Indian Police Medal, for Gallantry · Ceylon Police Medal, for Gallantry · Sierra Leone Police Medal, for Gallantry · Sierra Leone Fire Brigades Medal, for Gallantry · Colonial Police Medal, for Gallantry
IVe categorie:King's/Queen's Commendation for Bravery in the Air · King's/Queen's Commendation for Valuable Service
Ve categorie:Queen's Commendation for Bravery · Queen's Commendation for Bravery in the Air
VIe categorie:King's/Queen's Commendation for Brave Conduct