Edward Poynter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 5 sep 2017 om 10:20. (1 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pointer, 1909, door Burne-Jones

Sir Edward John Poynter, 1e Baronet, KB (Parijs, 20 maart, 1836Londen, 26 juli 1919) was een Engels kunstschilder en ontwerper. Hij behoorde tot de stroming van de academische kunst. Van 1896 tot 1918 was hij president van de Royal Academy of Arts.

Leven en werk

Israel in Egypt, 1867

Poynter was de zoon van een vooraanstaand architect. Hij studeerde schone kunsten in Londen en Rome (waar hij een bewonderaar van Michelangelo werd) en vervolgens met Charles Gleyre in Parijs, waar hij bevriend raakte met de Zwitserse kunstschilder James McNeill Whistler.

Poynter verkreeg vooral bekendheid met zijn mythische en historische taferelen, zoals Israel in Egypt (1867, zijn eerste grote succes), Visit of the Queen of Sheba (1871-75), King Solomon (1890) en een enorme mozaïek in de Palace of Westminster, getiteld St George for England (1869). Verder schilderde hij ook portretten en landschappen, in een academische, neoclassicistische stijl.

Poynter vervulde in zijn leven tal van officiële functies. Hij was professor aan de Slade School of Fine Art, voorzitter van de National Art Training School, directeur van de National Gallery en van 1896 tot 1918 president van de Royal Academy of Arts. In 1896 werd hij geridderd, in 1898 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Cambridge en in 1902 werd hem de baronet-titel verleend.

In 1866 huwde Poynter de gerenommeerde schoonheid Agnes MacDonald, met wie hij drie kinderen kreeg. Hij was de zwager van Edward Burne-Jones. Ook was hij via zijn vrouw familie van staatsman Stanley Baldwin en schrijver Rudyard Kipling. Kipling zou hem ook overgehaald hebben naar de vrijmetselarij.

Poynter overleed in 1919 te Londen en werd begraven in de St Paul’s Cathedral. Zijn zuster was vertaalster Clara Bell.

Galerij

Externe links: essays van Poynter

Overige externe links

Zie de categorie Edward Poynter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.