Eemscentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eemscentrale
Eemscentrale
Eemscentrale
Land Nederland
Locatie Eemshaven
Coördinaten 53° 26′ NB, 6° 53′ OL
Eigendom Engie Energie Nederland
Inbedrijfsname 1996
De Eemscentrale in 2012
De Eemscentrale in 2012

De Eemscentrale is een elektriciteitscentrale gevestigd ten noorden van Delfzijl, in de Eemshaven. De huidige eigenaar van deze centrale is Engie Energie Nederland.

De centrale is sinds 1996 operationeel en gebruikt koelwater uit de Eems. In de centrale vindt men vijf gasgestookte zogeheten STEG-eenheden die tezamen voor 1750 MW aan elektriciteit produceren, daarnaast een gasgestookte combi-eenheid met een vermogen van 675 MW en een gasturbine-generator met een vermogen van 17 MW. Buiten dat staan op het terrein waar de centrale gevestigd is negen windmolens met een totaal opgesteld vermogen van 27 MW.

In oktober 2016 maakte Engie bekend vanaf januari 2017 twee van de vijf installaties buiten gebruik te stellen.[1] De elektriciteitsprijs is te laag om de eenheden rendabel in te zetten. Het energieconcern ziet op de middellange termijn geen verbeteringen in de markt en is ook niet bereid daar op te wachten.[1] Engie studeert nog op plannen om de installaties uit de Eemscentrale naar het buitenland te verhuizen.[1]

De Eemscentrale in 2012