Naar inhoud springen

Eilandboog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door XXBlackburnXx (overleg | bijdragen) op 3 dec 2018 om 21:12. (Wijzigingen door 2A02:A452:ADE8:1:9499:AEED:679A:71FD (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 80.200.55.137)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Plaattektonische situatie van een eilandboog. Een stuk oceanische korst subduceert de aardmantel in, waardoor partieel smelten plaatsvindt. De smelt komt omhoog in de vorm van magma, dit zorgt voor de vorming van vulkanen op de overrijdende plaat (rechts in het plaatje).

Een eilandboog is een rij grotendeels vulkanische eilanden, die gevormd is door de werking van platentektoniek.

Vorming

Eilandbogen worden gevormd op plekken waar de ene oceanische plaat onder de andere subduceert. Boven de subductiezone zal een lange topografische depressie ontstaan, een zogenaamde oceanische trog. De subducerende korst zal schuin de aardmantel in bewegen. Omdat de subducerende korst nog veel zogenaamde vluchtige bestandsdelen (lichte stoffen zoals water of gassen) bevat, zal deze gedeeltelijk smelten. De smelt komt omhoog als vloeibare magma, waardoor op de overrijdende plaat vulkanisme plaatsvindt. Hierdoor ontstaat een langgerekte keten van eilanden langs de oceanische trog.

Voorbeelden

Voorbeelden van eilandbogen zijn:

Zie ook