Eilandsraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse politiek
Wapen van Nederland
Grondwet · Statuut
Nederlandse regering
Staten-Generaal
Hoge Raad
Overige Hoge Colleges van Staat
Decentrale overheden
Buitenlands beleid

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Nederland

De Eilandsraad is een orgaan van gekozen volksvertegenwoordigers binnen elk van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland). De Eilandsraad controleert het Bestuurscollege bestaande uit een gezaghebber en meerdere eilandgedeputeerden. De Eilandsraad is vergelijkbaar met de Nederlandse gemeenteraad.

De Eilandsraad bestond ook op elk eilandgebied van de voormalige Nederlandse Antillen.

Eilandsraad in Caribisch Nederland[bewerken]

De Eilandsraad wordt om de vier jaar verkozen. Deze eilandsraadverkiezing zal gelijktijdig plaatsvinden met de Nederlandse provinciale verkiezingen in plaats van met de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. De verkozenen van de drie eilandsraden kiezen op hun beurt (samen met de leden van de Provinciale Staten) de leden van de Eerste Kamer nadat de daarvoor benodigde grondwetswijziging is goedgekeurd (waarschijnlijk voor het eerst tijdens de Eerste Kamerverkiezingen in 2019[bron?]). De eilandsraad van Bonaire heeft 9 zetels. Saba en Sint Eustatius elk 5 zetels.

Bijzondere gemeente Aantal leden
Bonaire 9
Saba 5
Sint Eustatius 5

Eilandsraad in de Nederlandse Antillen[bewerken]

De Eilandsraad was ook een eilandsorgaan van gekozen volksvertegenwoordigers binnen een eilandgebied van de Nederlandse Antillen. De Eilandsraad controleerde het Bestuurscollege bestaande uit een gezaghebber en meerdere gedeputeerden.

Eiland Aantal leden (2010)
Bonaire 9
Curaçao 21
Saba 5
Sint Eustatius 5
Sint Maarten 11 (15)