Naar inhoud springen

Eindhovense Aero Club/ KLU zc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ymnes (overleg | bijdragen) op 3 jan 2020 om 11:37. (Categorie:Luchtsport in Nederland toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vliegstrip van de EAC/KLu zc

De Eindhovense Aeroclub/Koninklijke Luchtmacht zweefvliegcombinatie, kortweg EAC/KLu zc, vliegt sinds 1932 van vliegveld Welschap en is met ruim 150 vliegende leden een van de grootste zweefvlieg verenigingen uit Nederland.

Historie

Al voor de officiële opening van het Eindhovense vliegveld Welschap op 10 september 1932 bestond er al een Eindhovense club van zweefvliegers. In mei 1932 werden er voor het eerst plannen gesmeed om zelf een zweefvliegtuig te gaan bouwen. Na de oprichting van de Eindhovensche Zweefvlieg Club (EZC) op 11 juni 1932 begint de dan al 22 leden tellende vereniging met de bouw van het vliegtuig, een ESG-29. De tweede week van september werden er de eerste starts mee gemaakt, het daadwerkelijke begin van de zweefvliegerij op het vliegveld Eindhoven.

Op 28 september 1932 wordt op vliegveld Welschap een nieuwe motorvliegclub opgericht, de Noord-Brabantse Aero Club (NBAC). Een maand later besluit de Eindhovense Zweefvliegclub zich hierbij aan te sluiten. Het duurt nog tot 1938 voordat besloten wordt de beide verenigingen te fuseren. De nieuwe club heet voortaan de Eindhovense Aero Club (EAC).

In 1973 wordt de EAC weer opgesplitst in twee zelfstandige afdelingen: de EACm voor de motorvliegers en de EACz voor de zweefvliegers.

In 2015 wordt bekend dat de EAC/KLu zc gaat fuseren met de Venlose Zweefvliegclub (VZC). De vereniging was gedwongen te verhuizen omdat Eindhoven Airport te druk werd.[1]

Huidige activiteiten

Logo EAC/KLu zc
Logo EAC/KLu zc

Inmiddels is de EAC/KLu zc een van grootste zweefvlieg verenigingen in Nederland. De vereniging heeft 150 vliegende leden, 12 zweefvliegtuigen, 1 sleepvliegtuig en 2 lieren. Binnen de vereniging gebeurt alles op vrijwilligersbasis: het onderhoud ’s winters aan de vliegtuigen, de complete opleiding tot aan het zweefvliegbrevet. Op deze manier kunnen de kosten laag worden gehouden en blijft zweefvliegen voor iedereen toegankelijk.

Van begin maart tot eind november wordt er op alle weekend- en feestdagen gevlogen. In de zomermaanden wordt er daarnaast nog op dinsdag- en donderdagavond een lesbedrijf opgezet, en op woensdagavond kunnen de leden vrienden, familie en collega’s meenemen voor een passagierstart.