Eleonor van Neuchâtel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eleonor van Neuchâtel
1540-1573
Léonor d'Orléans-Longueville.jpeg
Graaf van Saint-Pol
Periode 1563 - 1573 (samen met Maria)
Voorganger Frans II
Opvolger Hendrik I
Vorst van Neuchâtel
Periode 1551-1573
Voorganger Frans
Opvolger Hendrik
Hertog van Longueville
Periode 1551-1573
Voorganger Frans III
Opvolger Hendrik I
Vader Frans van Rothelin
Moeder Jacoba van Rohan

Eleonor van Neuchâtel, ook wel Eleonor van Rothelin, (1540 - 7 augustus 1573) was een zoon van Frans van Rothelin, markies van Rothelin, en van Jacoba van Rohan.

Zijn vader was de jongste van drie zonen van gravin Johanna van Neuchâtel. Eleonor volgde in 1551 zijn kinderloos overleden neef Frans III van Longueville op als graaf van Neuchâtel. Willem van Nassau en zijn neef Jacques van Savoye-Nemours betwistten evenwel zijn opvolging in Neuchâtel.

Toen Willem van Nassau vaststelde dat de Zwitsers hem niet steunden in zijn strijd, stelde hij zich tevreden met de bezittingen van het huis Chalon in Bourgondië. Met Jacques van Savoye-Nemours werd overeengekomen om het graafschap Neuchâtel in tweeën te delen, maar de Staten van Neuchâtel ging daarmede niet akkoord. De stad Bern, die als scheidsrechter werd aangesteld, oordeelde in 1557 ten slotte dat het graafschap toekwam aan Eleonor, mits betaling van een som van 2.000 ponden in goederen gelegen in Bourgondië en van bijkomend 6.000 ponden aan Jacques van Savoye-Nemours.

In 1563 was Eleonor gehuwd met Maria (-1601), hertogin van Éstouteville, enige dochter en erfgename van Frans I van Bourbon-Vendôme, weduwe van Jan van Bourbon, graaf van Edingen en van Frans van Kleef, hertog van Nevers. Zij hadden volgende kinderen:

  • Hendrik I, zijn opvolger,
  • Frans, graaf van Saint-Pol en hertog van Fronsac,
  • Eleonor, jong overleden
  • Karel, jong overleden
  • Antoinette, gehuwd met Karel van Gondi, markies van Belle-Isle
  • Eleonora, in 1696 gehuwd met Karel van Matignon, graaf van Thorigni,
  • Catharina, gekozen voor kloosterleven
  • Margaretha, dame van Estouteville, ongehuwd.