Eliahu Golomb (schip, 1918)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eliahu Golomb)
Eliahu Golomb
Eliahu Golomb
Geschiedenis
Tewaterlating 1918
Thuishaven La Spezia
Eigenaren
Vlag Vlag van Italië Italië
Eigenaar Mossad Le'Aliyah Bet
Vroegere namen Rotterdam, Jocelyn, Alma, Enrico, Fenice
Latere namen Bracha Fuld
Brutotonnage 313
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Eliahu Golomb (Hebreeuws: אליהו גולומב) was een in 1918 gebouwd schip. Het speelde een grote rol in de Aliyah Bet, de illegale immigratie van Joden naar het Mandaatgebied Palestina.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie La Spezia-affaire voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1946 kocht de Mossad Le'Aliyah Bet de Fenice en vernoemde het naar Eliahu Golomb, de naam van de commandant van de Hagana die in 1945 was gestorven. Het schip werd ingericht voor het vervoer van emigranten in de haven van La Spezia in Italië. Tegelijk werd het schip de Dov Hoz gereed gemaakt, voorheen de Fede.

In april 1946 werd een begin gemaakt met het inschepen van Joodse vluchtelingen aan boord van de twee schepen. De Britse autoriteiten trachtten het vertrek van de twee schepen te verhinderen, waarop operatieleider Yehuda Arazi een hongerstaking op de schepen organiseerde en een groot aantal persconferenties gaf. Nadat de Britse regering toestemming had gegeven vertrokken de twee schepen op 8 mei, de Eliahu Golomb met 339 passagiers en de Dov Hoz met 675. Op 13 mei kwamen de beide schepen aan in de havenstad Haifa.

Emigranten op de Bracha Fuld

Tweede reis naar Palestina[bewerken | brontekst bewerken]

De Eliahu Golomb werd later omgedoopt in Bracha Fuld. Op 9 oktober 1946 maakte het schip een tweede reis van Italië naar Palestina met ruim 800 emigranten aan boord. Het werd echter op 20 oktober onderschept door de Britse blokkade en de opvarenden werden gedeporteerd naar de interneringskampen in Brits Cyprus.

Zie de categorie Bracha Fuld (ship) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.