Eliodoro Sollima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sollima
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Antonino Eliodoro Sollima
Geboren 10 juli 1926 in Marsala
Overleden 3 januari 2000 in Palermo
Land Vlag van Italië Italië
Beroep Componist
Pianist
Instrument piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Eldiodoro Sollima (Marsala, 10 juli 1926Palermo, 3 januari 2000) was een Italiaans componist, pianist en leraar.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Sollima vervolmaakte zijn pianospel aan de Accademia Chigiana in Siena met Guido Agosti en in Arezzo met Arturo Benedetti Michelangeli die hem in mei 1954 selecteerde voor de eerste Italiaanse uitvoering van Kammerkonzert van Alban Berg in het Teatro Nuovo in Milaan In 1965 stichtte hij Trio di Palermo tezamen met violist Salvatore Cicero en de cellist Giovanni Perriera. Hiermee won hij in 1978 de Diapason d'Oro Hij speelde voor Deutsche Rundfunk, radio Scheweis en RAI.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

De werken omvatten evoluties (voor verschillende instrumenten), concertante variaties ("Città di Trieste" prijs), het concerto voor strijkers, de contrasten voor piano en orkest, de pianosonate (Prijs "Città di Treviso"), het trio voor piano, viool en cello (geschreven voor de vorming van het trio van Palermo en gewijd aan Cicero en perriera), de Radiofable Pimpinella, de drie momenten van de passie op Golgotha, de Plezier op Siciliaanse folk songs, de Trenodia (in opdracht van het Siciliaanse Symfonieorkest en gewijd aan de slachtoffers van het Tiananmen-plein bloedbad). Zijn muziek is onder andere gepubliceerd door Berben, sonzogno, Curci, Schott.

Leraar[bewerken | brontekst bewerken]

Sollima was hoogleraar compositie aan het Conservatorium van Palermo van 1954 tot 1991 waar hij achttien jaar directeur was. Hij doceerde gevorderde opleidingen voor piano, analyse en compositie, in Senigallia, in Trapani, in Palermo, in Polen en in Saarbrücken. Onder zijn leerlingen waren onder meer de klarinettist Calogero Palermo en de cellist Giovanni Sollima, zijn zoon.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn naam is verbonden aan de Eliodoro Sollima prijs van de pianowedstrijd in Teatro Comunale van Marsala, zijn geboortestad, en aan een wedstrijd voor jonge solisten en kamerensembles van 6 tot 25 jaar.

Opmerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is de vader van Giovanni Sollima, de beroemde cellist en componist geboren in Palermo op 21 oktober 1962.