Elizabeth Siewertsz van Reesema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Elizabeth Siewertsz van Reesema (Rotterdam, 30 april 1862 - Oosterbeek, 31 augustus 1922) was een Nederlands schilder, kunstnijveraar, ontwerper en textielkunstenaar.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Reesema werd geboren op 30 april 1862 in Kralingen, Rotterdam.[2] Ze begon haar kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Ze was gespecialiseerd in Egyptisch vlechten (tegenwoordig bekend als sprang) en in borduren. Ze maakte kunstnaaldwerk. Ze werkte samen met Els Nierstrasz bij de winkel 't Spinnewiel in Arnhem.

Werk en invloeden[bewerken | brontekst bewerken]

Van Reesema's oeuvre omvat verschillende onderwerpen, waaronder stilleven, portret en stadsgezicht. Ze signeerde haar werken vaak met 'Elisabeth van Reesema' en gebruikte monogrammen zoals ISVR en ISvR.

Ze was een leerling van Hendricus Petrus Bremmer, een kunstenaar en kunstcriticus uit die tijd. Ze was betrokken bij de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst (VANK).

Kunst en ambacht[bewerken | brontekst bewerken]

Van Reesema was niet alleen bedreven in de schilderkunst, maar ook toegewijd aan textielkunst. Rond 1900 werd er een serieuze poging gedaan om als 'vrouwelijk' beschouwde ambachten te professionaliseren, waarbij geëmancipeerde ambachtelijke vrouwen hun brood konden verdienen met deze ambachten. Ze deed onderzoek naar historische en 'exotische' textielambachten.

Een opvallend voorbeeld van haar werk is een tas gemaakt van Egyptisch vlechtwerk in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.