Elsa Franconi-Poretti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elsa Franconi-Poretti
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Elsa Franconi-Poretti
Geboren 25 augustus 1895
Geboorteplaats Lugano
Overleden 16 juni 1995
Overlijdensplaats Lugano
Regio Ticino
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Partij Vrijzinnig Democratische Partij
Religie katholicisme
Functies
1971-1975 Lid van de Grote Raad van Ticino
1971 Voorzitster van de Grote Raad van Ticino
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Elsa Franconi-Poretti (Lugano, 25 augustus 1895 - aldaar, 16 juni 1995) was een Zwitserse journaliste en politica voor de Vrijzinnig-Democratische Partij uit het kanton Ticino.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Elsa Franconi-Poretti werd geboren als dochter van Giuseppe Poretti, een Ticinese industrieel. Ze volgde school in haar geboortestad Lugano en later in het Santa Maria-instituut in Bellinzona. Na haar studies ging ze zelf aan de slag als onderwijzeres.

In 1924 huwde ze met de architect Giuseppe Franconi. In datzelfde jaar verhuisde ze met haar echtgenoot naar het noorden van Frankrijk en vervolgens naar Parijs, waar ze haast ononderbroken zou wonen tot 1955 en waar ze correspondente was voor de krant Corriere del Ticino en de Zwitserse Italiaanstalige Radio-omroep.

Nadat ze zich terug in Zwitserland vestigde richtte ze zich op een politieke carrière en kwam ze op voor de rechten van vrouwen, in het bijzonder voor het toekennen van het stemrecht aan de vrouwen. Zo was ze medeoprichtster van de liberale vrouwenbeweging in Lugano van 1957 tot 1978. Nadat in Ticino op kantonnaal vlak het vrouwenstemrecht werd ingevoerd, geraakte ze verkozen in de Grote Raad van Ticino. Ze zetelde er tussen 1971 en 1975 en was er in 1971 ook voorzitster van.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]