Emanuela Orlandi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emanuela Orlandi (Rome, 14 januari 1968 - onbekend) was een inwoonster van Vaticaanstad die als 15-jarige op mysterieuze wijze verdween op 22 juni 1983. Emanuela zou nog op verschillende plaatsen gesignaleerd zijn door de jaren heen, maar geen van alle bleken deze betrouwbaar. De zaak Orlandi blijft vooralsnog onopgelost.

Verdwijning[bewerken | brontekst bewerken]

Orlandi was de vierde van vijf kinderen van Ercole Orlandi en Maria Pezzano. Haar vader was werkzaam bij het Instituut voor Religieuze Werken (de "Vaticaanse Bank"). Het gezin leefde in Vaticaanstad.

Orlandi ging gewoonlijk met de bus naar de muziekschool. Ze stapte dan van de bus op ongeveer 200 meter van die school. Op 22 juni 1983 was ze te laat voor de les. Ze legde dit later uit aan haar zus via de telefoon, waarbij ze vertelde dat ze een jobaanbieding gekregen had van een vertegenwoordiger van Avon Cosmetica. Na de les sprak ze nog met een vriendin over de aanbieding, om daarna op de bus te wachten in gezelschap van een ander meisje. Orlandi was dan laatst gezien toen ze in een grote donkerkleurige BMW stapte.

Om 15 uur belden de ouders naar de muziekschool om te weten waar hun dochter bleef. Diezelfde dag werd Orlandi als vermist gemeld en ging de politie actief op zoek naar haar.

Over de loop van de volgende weken ontvingen de ouders en een persagentschap minstens 4 telefoontjes over hun dochter, die telkens specifieke details over haar bevatten. In enkele van die telefoontjes werd gesteld dat Orlandi ontvoerd was om de vrijlating te bekomen van Mehmet Ali Ağca, de Turk die 2 jaar ervoor een aanslag pleegde op Paus Johannes-Paulus II.

Onderzoekspistes[bewerken | brontekst bewerken]

Ağca gaf in een interview aan de RAI aan dat Orlandi ontvoerd zou zijn door de Grijze wolven en dat ze nog leefde in een slotklooster. Een Italiaans rechter die de zaak onderzocht, geloofde in 2000 dat Orlandi leefde in een moslimgemeenschap en dat ze langere tijd in Parijs zou verbleven hebben.

In 2011 bekende een lid van de bende van Magliana dat de ontvoering gebeurde om terugbetaling te krijgen van een verloren investering in de Banco Ambrosiano. Ook een vroegere vriendin van een overleden bendelid bevestigde deze piste.

In 2012 kwam exorcist Gabriele Amorth naar voren met de piste dat Orlandi ontvoerd zou zijn door een lid van de Vaticaanse politie om haar te laten misbruiken tijdens seksfeestjes.

Andere gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens renovatiewerken aan de ambassade van het Vaticaan te Rome werden menselijke resten gevonden. Snel werd een link gelegd met Orlandi, maar de resten bleken meer dan 15 eeuwen oud.

Op 10 juni 2019 kondigde het Vaticaan aan dat onderzoeken zouden gedaan worden in twee graven binnen het Vaticaan. Op basis van een anonieme tip werd gezocht "waar de engel wijst", twee graven waarin Duitse prinsessen bregraven zouden liggen. De graven bleken echter leeg.[1]

Daags na de opgravingen meldde de woordvoerder van het Vaticaan echter dat er onder het plaveisel twee menselijke resten gevonden werden. Mogelijk gaat het om de twee prinsessen, wier graven indertijd verplaatst werden.[2]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]